Arno Rutte
NOS NieuwsAangepast

VVD'er Arno Rutte verlaat Tweede Kamer

VVD'er Arno Rutte vertrekt half oktober uit de Tweede Kamer. Hij gaat werken bij consultancybureau Vintura. Rutte is zeven jaar Kamerlid geweest. Hij voerde onder meer het woord over zorg en justitie. Rutte toonde zich als Kamerlid een groot pleitbezorger van marktwerking in de zorg. Ook in zijn nieuwe baan krijgt hij met zorg te maken.

Rutte zei vandaag dat hij de afgelopen jaren heeft geprobeerd een balans te vinden tussen thuis en werk en dat dat te vaak niet is gelukt. "Ik woon in Groningen; daar zit ook mijn gezin en het hart van de week zit ik in Den Haag. Als er dan thuis wat gebeurt, ben ik niet beschikbaar. Alles komt dan op de schouders van mijn vrouw terecht en dat is lang vol te houden, maar er is wel ergens een grens", legde hij uit in Nieuws en Co.

De jurist Rutte werkte eerder onder meer voor een zorgverzekeraar en bij een rechtbank. Ook zat hij voor de VVD in de gemeenteraad van Groningen.

Vertrekkers

Rutte wordt opgevolgd door Bart Smals. Die zit nu ook al in de Kamer, als tijdelijk vervanger van Bente Becker, die met zwangerschapsverlof is.

Arno Rutte is sinds de verkiezingen van maart 2017 het 33ste Tweede Kamerlid, dat opstapt. Van hen gingen er 12 naar het kabinet. Gemiddeld vertrekken per vierjaarlijkse zittingsperiode zo'n 35 Kamerleden tussentijds.

Op de vraag of er niet te veel Kamerleden voortijdig weggaan, antwoordde Rutte in Nieuws en Co: "In een ideale wereld maak je je periode af en ga je dan om je heen kijken met het risico dat je een tijd op wachtgeld zit, wat ook niet echt wordt gewaardeerd. In de echte wereld neem je het besluit dat het je laatste periode is en dat je je gaat oriënteren. Dat heb ik gedaan. Ik ben gesprekken gaan voeren en dan weet je nooit wanneer iets op je pad komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl