De 13-jarige Kane wordt met een busje naar school gebracht
NOS Nieuws

Nog steeds problemen met leerlingenvervoer: 'Er moet anders gedacht worden'

Kinderen met een ziekte, lichamelijke beperking of gedragsproblemen hebben recht op vervoer naar school en weer terug naar huis. Maar daarmee gaat het nog te vaak mis, zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Daardoor kunnen de kinderen niet naar school. Kalverboer kreeg de afgelopen jaren meer dan honderd klachten binnen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vervoer, maar dat vervoer moet wel passend zijn, zegt Kalverboer. "Het gaat om kinderen die niet in de buurt naar school kunnen, dat is al verdrietig genoeg. Maar als je autistisch bent en de gemeente zegt: 'Ga jij maar met het openbaar vervoer', en je moet overstappen of er gebeuren onverwachte dingen, dan geeft dat zo veel stress dat je niet op school komt." Zo'n 70.000 kinderen gebruiken het schoolvervoer.

De 12-jarige Kane heeft autisme en maakt gebruik van leerlingenvervoer en dat is voor hem juist eigenlijk niet de oplossing:

'Ze zetten mij bij allemaal kleuters'

Kalverboer zegt dat de problemen op allerlei gebieden liggen. "Het gaat niet alleen over beleid van gemeentes, maar ook over wie er wel of geen recht heeft op leerlingenvervoer en hoe dat dan wordt uitgevoerd. Toch zijn de problemen niet nieuw. "Er moet echt beter gekeken worden naar wat kinderen nodig hebben, in plaats van naar de praktische en financiële aspecten."

Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel zorgtaken overgenomen, dus dat het soms lastig is om per kind een oplossing te verzinnen, snapt Kalverboer. "Toch liggen oplossingen vaak voor de hand, maar omdat er niet wordt gedacht aan wat het kind nodig heeft, komen ze niet tot die oplossing. Er moet dus echt op een andere manier gedacht worden."

Rol van de ouders

Het blijft ook een verantwoordelijkheid van de ouders om hun kind op de juiste manier naar school te krijgen, maar ouders kunnen volgens Kalverboer niet altijd bijspringen. "Als je drie kinderen hebt die allemaal om 08.30 uur op school moeten zijn, maar één kind moet veel verder weg naar school, dan wordt dat praktisch heel onhandig."

"We vragen aan ouders dat ze zich zelf ook inspannen, maar het moet wel zo zijn dat je het thuis draaiende kan houden, om die situaties gaat het."

Volgens Kalverboer heeft uiteindelijk iedereen er baat bij als het goed is geregeld. "Gemeenten hebben er niks aan als ze vervoer regelen voor een kind, dat uiteindelijk niet naar school gaat omdat het vervoer niet passend is. Dat is ook een dure oplossing. Kijk dus eerst naar wat een kind nodig heeft en vervolgens naar hoe je dat moet regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl