NOS NieuwsAangepast

Wietproef: 79 coffeeshops bij experiment betrokken

Het experiment met legale wietteelt gaat definitief van start in tien gemeenten. De ministers Grapperhaus en Bruins melden aan de Tweede Kamer dat ze het advies van een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus daarover volgen.

Gisteren werden de namen van de geselecteerde gemeenten al bekend: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Knottnerus zei vanochtend dat in die gemeenten 79 coffeeshops zijn, 14 procent van het totale aantal in Nederland. Hij sprak van een "substantieel experiment". Grapperhaus en Bruins hebben deze week al met de tien proefgemeenten gepraat. Er hadden zich 23 gemeenten aangemeld.

Spreiding over Nederland

Bij de selectie van de gemeenten heeft Knottnerus onder meer gekeken naar spreiding over heel Nederland. Verder mogen alleen gemeenten meedoen met genoeg verkooppunten. Ook moesten er grote en middelgrote gemeenten bij het experiment betrokken worden, net als grensgemeenten.

Zoals al werd aangekondigd komt er ook een groep van "controlegemeenten". Die doen niet mee aan de eigenlijke proef, maar worden gevolgd om de resultaten te vergelijken. Daarvoor zijn aangewezen: Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen. Mogelijk komen daar andere gemeenten bij.

Cannabisteelt onder toezicht

De vier grote steden doen niet mee aan het experiment. Zij willen niet voldoen aan de eis dat alle coffeeshops in de gemeente bij de proef betrokken zijn. Knottnerus beveelt aan te bekijken of de gemeente Utrecht er toch een rol bij kan spelen.

Maar het kabinet ziet geen mogelijkheid om af te wijken van de eis dat alle coffeeshops meewerken. De ministers willen wel bekijken hoe van de "specifieke expertise van de grote vier gebruik kan worden gemaakt".

Tijdens de proef mag vier jaar cannabis worden verkocht die onder toezicht van de staat wordt geteeld en die legaal aan coffeeshops wordt geleverd. De proef moet duidelijk maken welke effecten er zijn op criminaliteit, volksgezondheid en veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl