Wiet in coffeeshop
NOS Nieuws

Legale Nederwiet verbouwen? Deze regels gelden tijdens de wietproef

Wie in 2021 in Breda bij een coffeeshop aanklopt voor een gram wiet, koopt vermoedelijk geen illegale toppen meer. In plaats daarvan krijgt de bezoeker wiet die is getest in een laboratorium, in een zakje waarop de hoeveelheid van de werkzame stof staat vermeld. Breda is één van de tien gemeenten die meedoen aan het landelijke 'wietexperiment'. Het doel van de proef: erachter komen of en hoe gecontroleerde wiet criminaliteit kan terugdringen en de kwaliteit van wiet kan controleren.

Burgemeester Paul Depla van Breda is al jaren een voorvechter van de 'wietproef' en zei eerder al dat hij hoopte dat zijn stad één van de deelnemende gemeenten wordt. Dat betekent dat alle coffeeshops in Breda vier jaar lang alleen hasj en wiet mogen verkopen die ze inkopen bij een door de overheid goedgekeurde teler.

Het is bijna hetzelfde als dat je in een café wel bier mag kopen, maar het niet mag brouwen.

Burgemeester Depla

Het grote voordeel voor Breda is dat er dan afstand kan worden genomen van het halfslachtige gedoogbeleid, zegt Depla. Daardoor zijn coffeeshops volgens hem afhankelijk van een illegale markt, 'die wordt gedomineerd door criminelen'.

"Het is bijna hetzelfde als dat je in een café wel bier mag kopen, maar dat het niet mag worden gebrouwen. Dan zou er morgen een illegale brouwerij opstaan." Een ander voordeel is volgens Depla dat consumenten eindelijk weten hoe 'de spullen in onze coffeeshops worden geproduceerd'.

Wietkwekerij

Dat de prijs en kwaliteit van de wiet en hasj vergelijkbaar is met wat er in niet-deelnemende steden verkrijgbaar is, is volgens Depla een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de proef. Geen probleem, stelt advocaat Peter Schouten. Hij heeft samen met een politicus, huisarts en een kassenbouwer de handen ineen geslagen om een legale wietkwekerij te starten.

5400 kilo aan toppen wil Schouten in de beginfase produceren met die kwekerij, mocht hij worden gekozen als officiële teler. Met die hoeveelheid zegt hij het productieproces zo goedkoop te kunnen maken dat hij kan concurreren met illegale verbouwers.

We hebben alle banken in Nederland gevraagd om een rekening. Die krijgen we niet.

Peter Schouten

Schouten hoopt op 1 januari 2021 de eerste teelt bij de coffeeshops te leveren. Daarbij ondervindt hij nog wel problemen, bijvoorbeeld met het openen van een bankrekening. ''We hebben alle banken in Nederland gevraagd om een rekening. Die krijgen we niet. Een bedrijf waar het woord cannabis in staat, vinden ze eng", zegt Schouten. Hij heeft 15,5 miljoen euro nodig aan investeringen. "Van investeerders kan je niet vragen om koffers met geld bij ons naar binnen te brengen."

Mocht Schouten worden gekozen als officiële wietkweker, dan moet hij aan strenge regels voldoen. Zo moet hij minstens tien verschillende soorten cannabis maken. Ook mogen er in de wiet en hasj geen zware metalen en gewasbeschermingsmiddelen zitten.

Hoe hoog het gehalte is aan THC en CBD, de werkzame stoffen van cannabis, mogen de telers zelf weten. Wel moet de wiet en hasj worden gecontroleerd in een laboratorium en moeten de gehaltes duidelijk op de verpakking staan.Daarnaast gelden er strenge regels voor het vervoer van de cannabis. Zo mag alleen een geld- en waardetransportbedrijf de wiet en hasj naar de coffeeshops rijden.

Niet alleen een bankrekening, maar ook het vinden van een geschikte kas voor de kweek is lastig, zegt kasbouwer Pascal van Oers. Dat komt onder meer doordat de legale wietteelt in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Daarnaast moet het een 'speciale kas' zijn. ''We kunnen niet zomaar de ramen open zetten als het te warm wordt. Dan gaat de wietlucht de buurt in", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl