NOS Nieuws

Nederlander een van de beste bruidsfotografen: 'Ik wil altijd iets geks'

De Nederlandse fotograaf Bas Uijlings kan zich de beste bruidsfotograaf van Europa noemen. Afgelopen weekend werd hij vierde in een wereldwijde fotografiewedstrijd van online platform One Eyeland en hij was de enige Europeaan in de top 10.

"Het is een hele grote wedstrijd die met name gericht is op kunstgerichte fotografie", vertelt Uijlings in het NOS Radio 1 Journaal. Meedoen met de wedstrijd stond al lang hoog op zijn lijstje. "Ik heb een aantal jaar naar de wedstrijd gekeken om te kijken naar de resultaten die daar getoond worden, maar ik vond mezelf nog niet goed genoeg om mee te doen."

Vorig jaar deed hij voor het eerst mee, toen werd hij derde in de categorie bruid en bruidegom. "Dat moedigde mij aan om verder te gaan en nu ben ik vierde van de wereld geworden, overall."

Jurk van zeeschuim

Uijlings vertelt hoe hij te werk gaat. "Ik ben altijd op zoek naar gekke dingen, ik wil iets bijzonders. Iedereen kan een foto maken van een taart die aangesneden wordt of een bruid die in de make-up zit."

Hij was op Ibiza toen hij de foto van de bruid op het strand bedacht. "Ik was met een drone aan het vliegen, boven haar. Toen ik haar zag lopen viel me op dat haar jurk dezelfde kleur had als het schuim dat op het strand komt, dus ik dacht meteen: zij moet daar gaan liggen. Ik vroeg het aan haar en dat deed ze."

En dit is dan het resultaat:

Zonde van de jurk, zou je zeggen. Maar dat is volgens Uijlings niet het geval. "Veel bruiden zijn bang dat de jurk kapot gaat, maar eigenlijk gebeurt er niks mee. Het zoute water maakt de jurk mooi wit, dus dat komt goed uit na een bruidsfeest. En als je hem daarna uitspoelt met zoet water en hem naar de stomerij brengt, is hij weer zo goed als nieuw."

'Je verpest mijn scène'

Een van de favorieten van Uijlings is een foto die bij de Eiffeltoren is gemaakt. De foto is een paar weken geleden gemaakt. "Dit was een pre-weddingshoot. Het was een hele warme dag en het stel wilde graag een foto bij de Eiffeltoren. We besloten vroeg te gaan omdat het dan nog niet zo warm was en ook nog niet zo druk."

Uijlings ging op zoek naar een geschikte plek, zodat er geen andere mensen op de foto te zien waren. "Het was even wachten tot de wind mooi in de jurk kwam en toen kwam er ineens een dame met een selfiestick aanwandelen. Die vond zichzelf helemaal geweldig, maar had niet in de gaten wat er om haar heen gebeurde. Toen dacht ik: 'ga weg, je verpest mijn scène'."

Maar al snel veranderde Uijlings van gedachte. "Eigenlijk is het heel tof. Het is zo contrasterend met wat er gebeurt en ook tekenend voor de huidige maatschappij, want je ziet overal mensen zichzelf fotograferen."

De pre-wedding foto in Parijs en de vrouw met de selfiestick

Uijlings wil dat zijn werk voor meer mensen toegankelijk wordt, omdat niet iedereen zulke uitgebreide shoots kan betalen. "Ik ga nu wel eens een week ergens heen en dan nodig ik bruidsparen uit om daar ook naartoe te komen. Elke dag maak ik dan met een ander bruidspaar een foto. Ik loop kilometers, ik zoek elke keer weer een andere plek en een ander moment, want ik wil absoluut niet dat bruiden dezelfde foto hebben."

Voor mensen die nu de mooiste dag van hun leven aan het plannen zijn en nog op zoek moeten naar een fotograaf, heeft Uijlings een tip. "Kijk vooral naar het aantal jaren ervaring en zorg dat je meerdere albums te zien krijgt van bruiloften. En natuurlijk: je moet een goede klik hebben met de fotograaf."

Bekijk hier meer foto's van Bas Uijlings:

  • Bas Uijlings
  • Bas Uijlings
  • Bas Uijlings

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl