ANP
NOS Voetbal

Traditieclub Bury verdwijnt na 125 jaar uit Engels profvoetbal

Voor de tweede keer in de historie en voor het eerst sinds 27 jaar heeft de Engelse Football League (EFL) een club uit de competitie gezet. Vanaf vandaag maakt Bury FC, na een periode van 125 jaar, geen deel meer uit van het Engelse profvoetbal.

De club uit de gelijknamige stad, net boven Manchester, verkeert in grote financiële nood. Eigenaar Steve Dale wachtte vergeefs op een koper, al waren er volgens mediaberichten wel tal van geïnteresseerden. Op het laatste moment, voor een door de EFL gestelde deadline, zou een overname nog zijn afgeketst.

Bury-fans begraven symbolisch hun club

Bury werd in 1885 opgericht en trad in 1894 toe toe tot de EFL. In 1900 en 1903 wist de club de FA Cup te veroveren.

Dit jaar kwam Bury uit in de League One, de derde divisie in Engeland. Vanwege de financiële problemen werden alle duels van dit seizoen echter tot dusverre uitgesteld.

In 1992 werd voor het eerst een club uit de competitie gezet; Maidstone ging niet veel later na die verbanning failliet.

Bolton Wanderers

Een andere vermaarde Engelse voetbalclub, Bolton Wanderers is gered van de ondergang. Het bedrijf Football Ventures heeft de viervoudige winnaar van de FA Cup gekocht. De clubleiding had eerder deze week te horen gekregen dat er binnen twee weken een definitieve oplossing moest zijn gevonden voor de grote schuldenlast, anders zou de derdedivisieploeg uit de Football League (EFL) worden gezet.

Bolton komt ook uit in de League One. Tussen 2001 en 2012 speelde de club nog in de Premier League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl