Bij meerdere panden in Amsterdam zijn afgelopen jaren explosieven gevonden, zoals bij een coffeeshop op de Brouwersgracht
NOS NieuwsAangepast

'Drugscriminaliteit Amsterdam heeft vrij spel'

Amsterdam heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad vrijwel verloren. Dat staat volgens De Telegraaf in een vertrouwelijk onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in de hoofdstad dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Zo zou in het rapport staan dat de autoriteiten slecht zijn ingevoerd in drugsgeld en -criminaliteit. Politie, gemeente en justitie erkennen volgens de krant het gevaar van ondermijnende criminaliteit. Ze zien de gevaren ervan, maar door een gebrek aan bruikbare data ontbreekt het aan een beeld van de omvang.

Het rapport is opgesteld door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp, die zes maanden aan het onderzoek werkten. Tops was vanochtend telefonisch niet bereikbaar. Tromp wil inhoudelijk niet reageren op de artikelen van De Telegraaf.

De resultaten van het onderzoek dat zes maanden duurde worden vrijdag gepresenteerd. De twee moesten tijdens hun onderzoek gefragmenteerde kennis verzamelen bij verschillende instanties en afdelingen. Niemand weet precies hoe groot de drugsmarkt is.

Informatie delen

De drugscriminaliteit heeft vrij spel en een ontwrichtende werking op de stad, stellen de onderzoekers volgens De Telegraaf. "De gemeente pakt niet door bij projecten die verwevenheid van de onder- met de bovenwereld moet voorkomen en informatie tussen relevante instanties wordt nauwelijks gedeeld."

De kennis die er is van geldstromen en criminele netwerken blijft vaak plakken bij verschillende politiediensten. Zo komt de informatie die een wijkagent heeft niet bij de centrale recherche die zich op zware liquidaties richt. Een criminele organisatie komt hierdoor niet volledig in beeld. De gemeente Amsterdam erkent in het rapport "dat er geen grip is op de drugsgerelateerde criminaliteit" in de stad, citeert de krant.

Overigens is dit een probleem dat niet alleen in Amsterdam speelt. In heel Nederland gaat er 6,7 miljard euro rond in de wereld van verdachte transacties. Dit is veelal drugsgeld, werd door de Financial Intelligence Unit van de opsporingsdiensten vastgesteld. Vandaag schrijven Tops en Tromp in De Volkskrant dat er in Rotterdam ook veel ongenoegen is over de manier waarop er jacht gemaakt wordt op crimineel geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl