Max Caldas, bondscoach van de Nederlandse hockeyers ANP

De uitspatting van hockeybondscoach Max Caldas na de derde plaats op de EK in Antwerpen zorgt voor gefronste wenkbrauwen aan tafel van het Sportforum. "Máxima zou zeggen: 'Het was een beetje dom'", grapt Marc Lammers, voormalig hockeycoach.

Caldas was na afloop van het gewonnen duel met Duitsland boos op NOS-hockeycommentator Philip Kooke, die volgens hem Oranje een crisis had aangepraat. Caldas noemde Kooke daarbij "een zuiger".

Lammers vindt de uitspraak niet handig van Caldas, maar denkt dat de bondscoach het niet zo heeft bedoeld. "We moeten beseffen dat dit een Argentijn is die moeite heeft om naar Nederlandse woorden te zoeken."

"Maar hij is al honderd jaar hier, hè", werpt NOS-voetbalcommentator Frank Snoeks tegen.

'Máxima zou over Caldas zeggen dat het een beetje dom was'

Kooke heeft het woord crisis niet in de mond genomen. "Hij spreekt op een buitengewoon integere manier", meent Volkskrant-journalist Willem Vissers, die daarom stelt dat Caldas "wel licht in de war" is.

"Als Caldas zo flipt, dan is hij wel heel erg gestrest en kunnen we gerust spreken van een crisis."

Snoeks: "Ik zou als speler denken: waarom stop je daar je energie in?"

"Hij is gewoon echt boos", antwoordt Lammers. "Maar je hebt gelijk."

Bekijk hieronder het interview met de geïrriteerde Caldas na het winnen van EK-brons.

Irritaties bij Caldas: 'Dit is geen crisis, dit was één slechte wedstrijd' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Aan tafel wordt de vergelijking getrokken met Louis van Gaal, die het tijdens zijn carrière als voetbaltrainer meerdere malen aan de stok kreeg met een journalist.

"Maar hij deed het één op één, recht in het gezicht", weet Snoeks. "Dan is het goed. Dit is via een omweg."

Diva's gezocht

Voor de tiende keer pakten de Nederlandse hockeysters de Europese titel. Een knappe prestatie, maar Vissers mist persoonlijkheden in de groep. "Ik zie geen diva's meer", stelt de journalist.

"Naomi van As en Ellen Hoog waren nationale sportsterren. Die heb je nu niet."

'Je hebt geen diva's meer bij de hockeysters'

"Dat was destijds ook een beetje een charmeoffensief van ons", bekent Lammers, die als bondscoach Van As en Hoog onder zijn hoede had. "We hebben het er toen met de bond over gehad. We wilden ons meer laten zien."

Dat deed het team met de documentaire 'Goud' over het WK van 2006, waar Nederland voor het eerst in zestien jaar weer wereldkampioen werd. Lammers: "Dat heeft veel invloed gehad."

Hij vervolgt: "Meiden als Ellen en Naomi, maar ook Fatima Moreira de Melo, Sophie Polkamp en Kim Lammers kwamen daarna ook veel in de picture. Dat kwam ook door die film."

"Iedereen kende ze", vult Vissers aan. "Of je van hockey hield of niet. Maar in het team van nu zou ik dat niet zo goed weten."

STER reclame