Oranjevrouwen moeten de batterij weer opladen voor de EK-kwalificatie

Is Oranje weer fris en gretig na de verloren finale op het WK voetbal? Of moet de vicewereldkampioen in aanloop naar de EK-kwalificatieduels met Estland (30 augustus) en Turkije (3 september) eerst op gang komen? Hoe dan ook, de knop moet om.

Het is een bekend gegeven. De eerstvolgende wedstrijd na een (zeer) goede prestatie is voor een sporter doorgaans een mentaal lastige horde.

Voor Vivianne Miedema is het dan ook geen vanzelfsprekendheid dat Nederland de komende periode weer moeiteloos de WK-vorm hervindt. "Veel meiden hebben een korte vakantie gehad", aldus de aanvalster. Om zich daarna ook te realiseren: "Maar dat hoort erbij."

Mooie herinnering

"Ik denk dat iedereen wel weer zin heeft in de wedstrijden, maar het wordt heel anders. Het is geen WK-finale. Maar dit zijn ook gewoon de wedstrijden die gespeeld moeten worden."

Miedema: 'Tijdens vakantie continu aan WK-finale gedacht'

Miedema bekent dat ze tijdens haar vakantie nog "constant" aan de verloren eindstrijd tegen de Verenigde Staten (2-0) heeft gedacht.

"Zoiets duurt gewoon even. En als je weer terug bij de club bent, vraagt iedereen er ook weer naar. Dus dan heb je het er ook weer over, maar uiteindelijk is het een mooie herinnering", aldus de speelster van Arsenal.

Vivianne Miedema, Danielle van der Donk en Danique Kerkdijk ANP

Sari van Veenendaal is vooral trots dat ze met Oranje tijdens het WK opnieuw reclame heeft kunnen maken voor het vrouwenvoetbal.

"We hebben weer een stapje kunnen zetten. De kinderen hebben opnieuw rolmodellen. Verliezen is weliswaar het ergste wat je als sporter kan overkomen en het knaagt nog steeds, maar we moeten realistisch zijn. We moeten nu weer verder bouwen."

Extreem

Nu wacht voor Nederland de EK-kwalificatie in een groep met Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland. Geen toplanden in het internationale vrouwenvoetbal.

Aan populariteit geen gebrek voor de speelsters van Oranje na de training in Zeist ANP

Van Veenendaal waakt net als Miedema voor onderschatting. "Het zijn extreem grote verschillen: van een WK-finale naar deze wedstrijden. Maar we hebben geleerd van de lessen uit het verleden."

De keepster van Atlético Madrid doelt daarbij op de moeizame WK-kwalificatie van Oranje, dat zich pas na barrageduels met Denemarken en Zwitserland voor de eindronde kwalificeerde.

"We zullen het nu direct moeten laten zien en weten dat we ons tegen Estland en Turkije geen fouten kunnen permitteren."

Van Veenendaal: 'Ook tegen Estland en Turkije moeten we weer top zijn'

STER reclame