De Israëlische premier Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Israël valt Iraanse doelen in Syrië aan 'om drone-aanvallen te voorkomen'

Israël heeft Iraanse doelen in Syrië bestookt. Volgens Israël zijn daarbij verschillende militaire installaties in de buurt van Damascus getroffen, maar het Syrische leger zegt dat de meeste raketten zijn onderschept. Iran zegt dat de raketten geen doel hebben getroffen.

Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad. Volgens Israël wilden de Iraanse Quds-brigade en sjiitische milities vanuit Syrië met killer-drones het noorden van Israël aanvallen. De Quds-brigade is de buitenlandse tak van de Iraanse Revolutionaire Garde, de elitetroepen van het Iraanse leger.

Premier Netanyahu waarschuwt zijn aartsvijand Iran dat zulke pogingen niet zullen slagen. Onze strijdkrachten zijn op alle manieren actief tegen de Iraanse agressie, zegt hij op Twitter.

Opmerkelijk is dat Israël deze aanval zelf naar buiten brengt. Het land bestookt vaker doelen in Syrië, maar zegt daar meestal weinig over.

In de Libanese hoofdstad Beiroet werd even later een grote explosie gehoord in een bolwerk van de sjiitische Hezbollah-beweging, een andere bondgenoot van Syrië. Daarbij ontstond ook brand. Volgens Hezbollah was er een Israëlische drone neergekomen. Een andere drone zou in de lucht zijn ontploft. Hezbollah benadrukte de drones niet te hebben neergehaald.

Israël heeft hierover niets gezegd. Het leger laat weten nooit te reageren "op berichten uit het buitenland". De Libanese premier Hariri reageerde wel. Hij was geërgerd door de Israëlische actie en noemde het een schending van de soevereiniteit van Libanon. Volgens hem bedreigt de "agressie" van Israël de stabiliteit in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl