AFP
NOS NieuwsAangepast

Bijna 70 arrestaties bij betoging tegen G7-top Biarritz

De Franse oproerpolitie heeft in Bayonne 68 mensen opgepakt die meededen aan een demonstratie tegen de G7-top in het nabijgelegen Biarritz. Ze werden aangehouden omdat ze projectielen gooiden, hun gezicht verborgen hielden of voorwerpen bij zich hadden die als wapen kunnen worden gebruikt.

In de stad in het zuidwesten van Frankrijk waren zo'n 400 mensen bijeen om te protesteren tegen de top van zeven grote industrielanden en de EU. Ze blokkeerden onder meer wegen.

Volgens getuigen greep de politie in toen actievoerders stenen gooiden. Agenten zetten waterkanonnen en traangas in. Voor de G7-top zijn de komende dagen 13.000 militairen en agenten ingezet.

Traangas en waterkanonnen bij demonstratie G7-top

De driedaagse top is vandaag van start gegaan met een officieel welkom door de Franse president Macron. Aansluitend hebben de wereldleiders een informeel diner. Morgen begint het inhoudelijke deel van de top.

De komende dagen worden enkele grote thema's besproken, zoals het handelsconflict tussen China en de VS, de bosbranden in het Amazonegebied, de brexit, en de spanningen tussen Iran en enkele westerse landen.

Eerder op de dag liepen duizenden antiglobalisten een vreedzame protestmars in het Franse Hendaye, op de grens met Spanje. Ze eisten dat de wereldleiders actie ondernemen tegen klimaatverandering en economische ongelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl