Dubbeldam begeleidt met veren getooide Israëlische amazone bij EK

Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft alles al gewonnen. Hij is Europees kampioen, wereldkampioen en heeft een olympische titel op zak, maar de Zwollenaar doet deze dagen niet mee aan de EK paardensport in Rotterdam. Dubbeldam is er echter wel, in het Kralingse Bos: hij is begeleider van de Israëlische ruiters.

De reden dat hij zelf niet in actie komt op de Europese titelstrijd simpel, zegt hij. "Op het moment ben ik niet goed genoeg als combinatie met de paarden die ik momenteel heb."

En dus geeft hij tips en tricks aan andere ruiters, bijvoorbeeld aan de excentrieke Dani G. Waldman.

De Israëlische is blij met de support van Dubbeldam. Waar de opvallende, met veren getooide, Waldman zichzelf voor de wedstrijden opfokt, blijft ijskonijn Dubbeldam altijd rustig. "Het is alsof er ijs in plaats van bloed door zijn aderen stroomt", zegt ze.

De Israëlische springploeg heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen, maar hoopt met Hans Horn als chef d'equipe en Dubbeldam in de rol van teammanager het niveau verder te verhogen.

'Ben nog gewoon ruiter'

Dubbeldam ziet nog veel mogelijkheden voor de ploeg. "Er zijn puntjes waaraan gewerkt kan worden. Op rijtechnisch gebied moet nog wat geschaafd worden, zodat het stabieler wordt. Dan kunnen ze er volgend jaar in Tokio echt als een sterk team staan."

Dat hij nu een functie heeft bij de Israëliërs wil overigens niet zeggen dat Dubbeldam zijn carrière als springruiter achter zich heeft gelaten. "Ik ben gewoon nog ruiter. Zo voel ik mij ook nog, maar dit is heel interessant en ik leer hier ook nog eens veel van."

STER reclame