Ajax vrouwen in training
NOS Voetbal

Vele mutaties in eredivisie voor vrouwen, inclusief nieuw toernooi

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

  • Rivkah op het Veld

    Presentatrice NOS Sport

Even terug naar 26 april van dit jaar. Een van de spannendste dagen in de nog jonge geschiedenis van de eredivisie bij de vrouwen. Op de een-na-laatste speeldag zijn er nog drie titelkandidaten: koploper FC Twente, Ajax en PSV.

PSV komt in eigen huis twee keer terug van een achterstand tegen Twente en weet vlak voor tijd ook nog de 3-2 op het scorebord te krijgen. Maar binnen tien minuten verandert de hele uitkomst van het seizoen. Het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel, Twente maakt in de 92ste minuut de winnende en is kampioen van Nederland.

Hopelijk ligt er weer net zo'n spannend seizoen in het verschiet. Te beginnen op vrijdagavond. Dat gebeurt dan wel met acht in plaats van negen clubs: Achilles '29 moest wegens geldgebrek stoppen.

3 mei 2019: Licia Darnoud, Daphne van Domselaar en Anne Bhagerath met de kampioensschaal

Ajax raakte de titel kwijt aan FC Twente, maar heeft voor de komende jaargang de beste papieren. Zowel op als buiten het veld heeft de club flinke stappen gezet.

Zo sloegen de Amsterdammers een slag op de transfermarkt waar de overige clubs jaloers op zullen zijn: in mei zette Victoria Pelova haar handtekening onder een driejarig contract.

De 20-jarige middenveldster, overkomend van ADO Den Haag, geldt als het grootste talent van Nederland en zat deze zomer bij de WK-selectie van bondscoach Sarina Wiegman.

Victoria Pelova

De grootste verrassing kwam echter pas ná dat WK. Oranje-speelster Desiree van Lunteren was jarenlang een bepalende speelster bij Ajax en keert na een jaar SC Freiburg terug op het oude nest.

Een zeldzaamheid in een tijd waarin Nederlandse toppers juist voor het buitenland kiezen en zeker niet terugkeren.

Desiree van Lunteren

Deze zomer kwam Ajax ook nog in het nieuws met een primeur in het vrouwenvoetbal: een eigen cao. Het past bij de plannen van de club om het vrouwenvoetbal groter en serieuzer aan te pakken.

Zo werd Danny Schenkel gehaald als nieuwe trainer, worden er steeds vaker meerjarige contracten getekend en is er begeleiding voor jonge speelsters om hun voetbalcarrière met een opleiding te kunnen combineren.

Forse aderlating Twente

FC Twente pakte vorig seizoen verrassend het landskampioenschap, maar kreeg een forse aderlating te verwerken: topscorer Joëlle Smits is naar concurrent PSV vertrokken.

Daar staat de komst van een andere goalgetter tegenover: Fenna Kalma is overgekomen van sc Heerenveen.

Een speelster om in de gaten te houden is Davinia Vanmechelen. De Belgische is overgenomen van Paris Saint-Germain. Als huurspeelster bij PSV kwam haar talent er het afgelopen halfjaar nog niet echt uit.

2017: Davinia Vanmechelen vecht namens België een duel uit met Oranje-verdedigster Liza van der Most

Twente gaat wel een lang seizoen tegemoet: de Enschedese formatie begon de voorbereiding al vroeg om de kwalificatieronde van de Champions League te kunnen overleven. Dat lukte: de club speelt in september in de eerste ronde van het hoofdtoernooi tegen St. Pölten uit Oostenrijk.

PSV haalt 19-jarige topspits

Rest wat betreft de titelkandidaten nog PSV. Een club die pas relatief kort op serieuze manier investeert in het vrouwenvoetbal, maar vorig jaar vriend en vijand verbaasde door tot het einde van het seizoen om het kampioenschap mee te strijden.

Maandenlang stond de club uit Eindhoven bovenaan, maar gebrek aan ervaring bij de jonge selectie brak het team uiteindelijk op.

Met het stoppen van de 36-jarige aanvoerster Aline Zeler levert PSV nu ook nog eens een flinke dosis routine in.

Anderzijds: als het om jong talent gaat, hebben de Eindhovenaren goede zaken gedaan met het aantrekken van Smits. Er zijn weinig wedstrijden waarin de spits niet scoort en met haar 19 jaar kan ze alleen nog maar beter worden.

Joëlle Smits in het shirt van FC Twente

Er is dus genoeg reden om de eredivisie dit jaar op de voet te volgen. Het probleem is echter: dat doen maar weinig mensen.

Waar de Oranjevrouwen stadions binnen een uur uitverkopen, mogen de meeste eredivisieclubs blij zijn als er een paar honderd toeschouwers komen kijken.

In een langetermijnplan voor het vrouwenvoetbal liet de KNVB weten dat een sterkere eredivisie een van de pijlers is. De bond ontfermt zich dit jaar weer over de competitie, nadat de Coöperatie Eredivisie Vrouwen werd opgeheven.

De plannen behelzen een marketingstrategie die moet uitmonden in meer aandacht en sponsoring voor de eredivisie.

Kwaliteitseisen

Er zijn ook kwaliteitseisen voor de clubs met betrekking tot bijvoorbeeld het aantal trainingen en de accommodatie.

Maar vergeleken met een land als Engeland, waar het vrouwenvoetbal flinke impulsen heeft gekregen, voelt dit wel als te kleine stappen vooruit in een competitie die snel vooruitgang moet boeken om bij te blijven.

Nieuw toernooi: Eredivisie Cup

Er is tot slot ook een nieuw toernooi: de Eredivisie Cup. Dat is een knockouttoernooi waarbij de clubs per ontmoeting een uit- en thuiswedstrijd spelen.

De afgelopen jaren was er kritiek op de vele gaten in de speelagenda. Dat wordt nu opgelost met een derde competitie naast de eredivisie en het KNVB-bekertoernooi.

Of het idee gaat aanslaan is nog de vraag: het is een toernooi zonder aanzien of historische waarde waaraan precies dezelfde clubs meedoen als in de competitie en de beker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl