NASA
NOS Nieuws

Astronauten maken ruimtestation ISS klaar voor commerciële vluchten

Astronauten Andrew Morgan en Nick Hague hebben een tweede commerciële aanlegplaats voor ruimtecapsules aangelegd in het Internationaal ruimtestation ISS.

Tijdens een 6,5 uur durende ruimtewandeling hebben de astronauten de verbouwing uitgevoerd. Aan de tweede poort kunnen vanaf nu bemande capsules van de Amerikaanse bedrijven SpaceX en Boeing aanleggen.

Dat is volgens NASA een belangrijke voorwaarde voor het openstellen van het ruimtestation voor commerciële doelen, zoals ruimtetoerisme en industriële innovatie, en als voorbereiding op een nieuwe maanlanding in 2024.

De astronauten werkten ruim zes uur buiten het ruimtestation:

ISS verbouwd en klaar voor meer bezoek

Dit voorjaar is voor het eerst een crew Dragon van SpaceX, met aan boord een pop, aangekoppeld aan het ISS. Met de Crew Dragon en de Boeing Starliner wil NASA in de toekomst weer astronauten vanaf Amerikaans grondgebied naar het ISS kunnen sturen. Sinds het spaceshuttle-programma in 2011 werd gestopt, is de organisatie daarvoor afhankelijk van de Russische Sojoez. Ook Boeing heeft een testvlucht met een pop op het programma staan, voor eind september of begin oktober.

Beter internet

Tijdens hun ruimtewandeling hebben de astronauten ook een extra router geïnstalleerd voor het draadloze internet van ruimtestation ISS.

Het was de vijfde ruimtewandeling in 2019 en de eerste voor Andrew Morgan. Nick Hague heeft tijdens drie ruimtewandelingen nu in totaal 19 uur en 59 minuten buiten het ruimtestation doorgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl