Premier Frederiksen staat de pers te woord na Trumps afzegging van het staatsbezoek
NOS NieuwsAangepast

Deense premier 'teleurgesteld en verrast' om Trumps afzegging

De Deense premier Mette Frederiksen is "teleurgesteld en verrast" over het besluit van president Trump om zijn bezoek aan Denemarken af te zeggen. De Amerikaanse president liet via Twitter weten dat hij niet meer wil komen, omdat de Denen Groenland niet willen verkopen aan de VS.

Volgens Frederiksen is Trump nog steeds welkom. "De uitnodiging voor een sterkere strategische samenwerking met de Amerikanen in het Arctisch gebied staat open." Ze zei dat ze uitkeek naar het bezoek, dat begin september plaats zou vinden.

Afgelopen weekend bleek dat Trump met zijn adviseurs had gesproken over het plan om Groenland te kopen. Het eiland heeft een autonome status binnen het Deense koninkrijk.

'Een beetje amateuristisch'

Premier Frederiksen noemde het idee "absurd" en benadrukte dat Groenland niet te koop is. "De premier heeft door zo direct te zijn veel tijd en moeite bespaard voor Denemarken en de Verenigde Staten. Daar ben ik haar dankbaar voor", aldus Trump op Twitter.

Ook andere politici in Denemarken reageren verrast op het bericht van Trump. "Het is altijd interessant om Trump te volgen", zegt de leider van de Liberale Alliantie, Alex Vanopslagh. "Het is best opmerkelijk dat je een deel van Denemarken wil kopen en dat je vervolgens op Twitter zegt dat je niet meer op bezoek wil, omdat wij je verzoek afwijzen. Een beetje amateuristisch."

Wij laten ons niet meer verrassen als het aankomt op het verwende kind dat nu president van de VS is.

Karsten Hønge, Socialistische Volkspartij

Andere politici staan minder te kijken van het besluit, zoals Karsten Hønge van de Socialistische Volkspartij. "Wij laten ons niet meer verrassen als het aankomt op het verwende kind dat nu president van de VS is. Het is wat het is en we moeten verder."

De conservatieve Naser Khader vindt het vooral jammer dat Trump niet meer komt. "We hebben veel te bespreken met de Amerikanen over het Arctisch gebied. Het is belangrijk dat zij een stap zetten, anders liggen de Russen en de Chinezen op de loer."

Maar volgens premier Frederiksen betekent het afzeggen van het bezoek niet dat er iets verandert in de relatie tussen Kopenhagen en Washington. "We zitten niet in een crisis", zei ze. "Dit hoeft geen invloed te hebben op andere zaken."

Trump heeft op zijn beurt ook weer gereageerd op de opmerking van Fredriksen dat ze het een bizar plan vond. Hij noemt haar commentaar akelig en zegt dat het niet gepast is om zo tegen over Verenigde Staten te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl