De Amerikaanse luchtmachtbasis Thule op Groenland
NOS NieuwsAangepast

Trump annuleert staatsbezoek Denemarken na weigering Groenland te verkopen

President Trump heeft een streep gezet door zijn staatsbezoek aan Denemarken van begin volgende maand. Op Twitter laat hij weten dat hij tot zijn besluit is gekomen, omdat de Deense premier Frederiksen liet weten geen interesse te hebben om Groenland te verkopen aan de VS.

Trump heeft het over 'uitstel' van zijn bezoek; of en wanneer hij alsnog wel naar Denemarken zal reizen is niet duidelijk.

Afgelopen weekeinde bleek dat Trump met zijn adviseurs had gesproken over het plan om Groenland te kopen. Het grootste eiland ter wereld heeft een autonome status binnen het Deense koninkrijk. Trump zou het eiland willen kopen vanwege de strategische ligging en de zeldzame aardmetalen die mogelijk onder de kilometers dikke ijslaag te vinden zijn.

"Maar het is ook een belangrijk militair strategisch gebied", legt Scandinavië-correspondent Rolien Créton uit. "Omdat het tussen de VS en Rusland ligt. Amerika bouwde er tijdens de Koude Oorlog al een militaire basis met onder meer een vliegveld."

Ze willen niet verkocht worden, maar ze willen wel zaken doen.

Rolien Créton

De Deense premier Frederiksen noemde eergisteren het idee "absurd" en benadrukte daarbij dat het eiland niet te koop was. Verder zei ze te hopen dat dit "niet iets serieus" was. "De premier heeft door zo direct te zijn veel tijd en moeite bespaard voor Denemarken en de Verenigde Staten. Daar ben ik haar dankbaar voor", aldus Trump op Twitter.

In Denemarken wordt met "ongeloof en verbijstering" gereageerd op het uitstel, zegt Créton. "Ze zeggen hier dat de werkelijkheid de fantasie overtreft."

Op Groenland leeft de angst dat het land een speelbal wordt, ziet de correspondent. "Maar ze hebben ook een dilemma: buitenlandse investeringen zijn heel hard nodig, omdat de opbrengst van mijnbouw, olie en gas tegenvalt. Ze willen niet verkocht worden, maar ze willen wel zakendoen."

Het Witte Huis bevestigt tegenover persbureau AP dat Trumps reis naar Denemarken uit de agenda van de president is gehaald. Het staatsbezoek zou op 2 september beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl