Het strand van Brighton, aan de andere kant van de Noordzee AFP

"Met Hollandse chips, Franse wijn en Duits bier in een strandstoel naar Groot-Brittannië kijken wanneer het wakker wordt als gesloten inrichting." Ruim 56.000 mensen zijn geïnteresseerd in het Facebookevenement 'Gezellig op het strand de brexit kijken', met deze opvallende introductietekst.

Zo'n 7400 Facebookgebruikers geven aan dat ze naar het feestje op het strand van Wijk aan Zee gaan. Op 31 oktober, de dag waarop het vertrek van de Britten uit de EU staat gepland.

Vergunning

"Het gaat als een lopend vuurtje", zegt initiatiefnemer Ron Toekook. "Het wordt nu een commercieel project." De komende tijd gaat hij samen met de gemeente en andere organisatoren om de tafel voor een uitgebreid plan. Een vergunning is er nog niet, maar dat komt volgens Toekook wel in orde.

De meeste mensen die reageren op het Facebookevenement lijken het nog niet zo serieus te nemen. In de reacties staan volop (brexit)grapjes en verwijzingen naar nummers als Afscheid Nemen Bestaat Niet van Marco Borsato of Time To Say Goodbye van Sarah Brightman en Andrea Bocelli.

Alsof je afscheid neemt van een goede vriend, waarvan je hoopt dat-ie ooit terugkeert.

Ron Toekook

Het begon allemaal als plan om met een paar mensen af te spreken voor wat gezelligheid, zegt de 52-jarige film- en documentaireontwikkelaar. Toekook bedacht het toen hij op vakantie was in Hawaï. "Aan het einde van de dag liepen veel mensen daar met een strandstoel over straat. Vervolgens genoten ze zittend met een glas wijn van de ondergaande zon."

Als je dat in Nederland doet, dan ligt aan de andere kant van de Noordzee Groot-Brittannië, was de associatie die Toekook had. En brexit is volgens hem een mooie gelegenheid voor een afscheidsfeestje.

"Alsof je afscheid neemt van een goede vriend, waarvan je hoopt dat-ie ooit terugkeert. Het wordt een dag waarop we de Britse cultuur vieren." Met Britse muziek en Brits eten en drinken. Maar het precieze programma moet dus nog worden opgesteld. De organisatoren hebben in ieder geval een hoop input om uit te putten, namelijk uit de vele reacties op de Facebookpagina.

STER reclame