Lee Duck-hee
NOS Sport

Dove tennisser schrijft geschiedenis door duel te winnen op ATP-niveau

Lee Duck-hee heeft als als eerste dove tennisser ooit een duel gewonnen in een hoofdtoernooi van het ATP-circuit. De 21-jarige Zuid-Koreaan was in de eerste ronde van het toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem te sterk voor de Zwitser Henri Laaksonen: 7-6 (4) 6-1.

Duck-hee werd doof geboren, maar dat weerhield hem er niet van zijn sportieve droom na te streven. "Mensen maakten grappen over me", aldus de Zuid-Koreaan. "Ik zou niets te zoeken hebben op de tennisbaan. Ik heb het moeilijk gehad, maar mijn vrienden en familie hebben me erdoorheen gesleept."

Opmars

Hij leerde om te gaan met zijn handicap, zo legt Duck-hee uit. "Ik kan de bal niet horen en hoor geen stemgeluid op de baan. Ik focus me daarom op de bal en de bewegingen van mijn tegenstander."

Op 14-jarige leeftijd debuteerde Duck-hee op een ITF-toernooi en begon hij zijn opmars. Hij won in 2014 twee ITF-toernooien, een jaar later vijf en daarna nog vier. De voormalig nummer drie van de wereld bij de junioren was in 2017 al even de nummer 130 van de wereld.

Boodschap

Het doorzetten van zijn ontwikkeling op ATP-niveau kostte wat moeite. Duck-hee zakte terug naar zijn huidige 212de positie op de ATP-wereldranglijst. Mogelijk breekt hij na zijn zege in North Carolina echt door. Duck-hee sloeg tegen Laaksonen negen aces in een partij die door de regen langdurig moest worden onderbroken.

"Ik wilde heel graag laten zien dat ik hiertoe in staat ben", zei hij. "Mijn boodschap aan iedereen die slechthorend is: laat je niet ontmoedigen. Als je heel erg je best doet, is alles mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl