Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen na de aanhoudingen ANP

De kunstmest en andere chemicaliën die zijn aangetroffen bij de zes terrorismeverdachten die vorig jaar september zijn aangehouden in Arnhem en Weert, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken, meldt 1Limburg.

De verdachten hadden daarmee een zware ontploffing kunnen veroorzaken, zei de officier van justitie tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Vier van de verdachten werden opgepakt in Weert. Ze hadden daar een vakantiehuisje gehuurd en ze oefenden er met bomvesten en kalasjnikovs.

Ontsnapt aan grote aanslag

De zes verdachten komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen en zijn tussen de 21 en 35 jaar. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terroristische organisatie.

Bij een eerdere zitting zei de officier van justitie al dat Nederland "zonder twijfel" aan een grote aanslag was ontsnapt door de aanhouding van de terrorismeverdachten:

Nederland is aan een serieuze aanslag ontkomen, een grote aanslag

De advocaat van een van de verdachten heeft gevraagd om de AIVD te horen. Ze ziet namelijk nergens staan dat "haar cliënt een gevaar is voor de nationale veiligheid" en daarom wil ze weten waar de beschuldigingen op gebaseerd zijn. De rechter acht de kans klein dat de AIVD er iets over gaat zeggen.

Advocaten van de verdachten zetten ook vraagtekens bij een infiltratieactie van de politie. Er zou mogelijk sprake zijn van uitlokking. In opgenomen gesprekken wordt volgens een van de advocaten gezegd dat "de jongens moeten komen met een plan, plaats en tijdstip en dat ze dat gezamenlijk moeten bespreken". De verdediging wil iedereen horen die bij de infiltratieoperatie betrokken was. De rechter neemt donderdag een besluit daarover.

STER reclame