Minister Hoekstra van Financiën

Hoekstra: Nederlandse economie nog behoorlijk solide

Hoewel het wereldwijd minder goed gaat met de economie, ziet minister Hoekstra van Financiën geen reden "om onszelf nu al in de put te praten". "Het gaat in Nederland minder goed dan de afgelopen paar jaar, maar het ziet er voor volgend jaar nog behoorlijk solide uit".

Hoekstra begint deze week optimistisch aan de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. "We gaan gewoon verder, ook met onze plannen op het gebied van investeringen en lastenverlichtingen."

"Het goede nieuws is dat de werkgelegenheid in Nederland nog steeds van een heel hoog niveau is. Dat betekent dat er veel mensen in Nederland zijn die vorig jaar of het jaar daarvoor nog sollicitatiebrieven zaten te schrijven, en die zijn nu gewoon aan het werk. Dus dat is heel positief."

Leuke verrassingen

Na het zomerreces is het kabinet afgelopen vrijdag weer aan het werk gegaan. Vandaag zijn er coalitiebesprekingen met de fractieleiders van de vier regeringspartijen.

Voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "Het zijn spannende tijden. Want hoe gaan we het hoofd bieden aan zwaarder economisch weer en tegelijkertijd de economie van Nederland op peil houden?" Hij wil dat iedereen in de laatste anderhalf jaar van dit kabinet gaat merken dat het ondanks de vooruitzichten wel beter gaat met Nederland.

"Mijn inzet is een mooie begroting waar leuke verrassingen in zitten", zegt fractievoorzitter Dijkhoff van de VVD. Hij koerst op meer koopkracht voor de middenklasse en een lagere energierekening.

D66-fractieleider Jetten is heel benieuwd "hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat iedereen in zijn portemonnee merkt dat het nog steeds goed gaat met de Nederlandse economie".

Morgen hebben de ministers en staatssecretarissen een zogenoemde heidag, in informele setting, in Oisterwijk. Woensdag staan de eerste echte begrotingsbesprekingen op het programma.

Op 2 september begint de Tweede Kamer weer. Ruim twee weken later, op 17 september, is het Prinsjesdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl