NOS NieuwsAangepast

Steeds meer wild wordt doodgereden

Dit jaar is al veel meer wild doodgereden op de Nederlandse wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). "Met het aantal slachtoffers dat daar nog bij komt, verwacht ik een fors hoger aantal over dit jaar", zegt voorzitter Gijs van Aardenne.

Tot en met 16 augustus registreerde de SWN 3746 dode dieren, een gemiddelde van een kleine 500 dieren per maand, al verschilt het precieze aantal per seizoen. Maar Van Aardenne denkt dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt, omdat alleen Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Noord-Holland de aantallen bijhouden.

Hoog tijd dus voor een landelijke, uniforme registratie van aangereden wild, vindt Van Aardenne. "Zonder dat krijg je nooit heldere cijfers, dus een betrouwbaar beeld en wordt er in grote delen van het land ook niets gedaan. Het gevolg is dierenleed en de veiligheid van mens en dier die in het geding komt."

Minder ervaren

Ruben Vermeer is boswachter op de Sallandse Heuvelrug. Hij herkent het beeld dat de SWN schetst, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik reed net naar kantoor en heb onderweg zes egels en twee eekhoorns op de weg zien liggen. Dat past in principe bij de tijd van het jaar, want veel dieren hebben jongen gehad en die zijn minder ervaren. Maar zo veel als vandaag is wel een beeld dat ik in andere jaren niet zag."

Een andere oorzaak ziet Vermeer in het rijgedrag. "We hebben een goed reeënbestand, maar Nederland is een druk land met ontzettend veel autowegen en mensen die zich niet altijd aan de aanbevolen snelheid houden. Daardoor vallen er helaas meer slachtoffers."

Vermeer denkt dat dat effect dit jaar nog wordt versterkt door de droogte. "Voedsel is schaarser en dieren moet langer op zoek. Daarbij steken ze steeds meer wegen over."

Getrainde honden

Wie wild aanrijdt, kan het beste de politie bellen, zegt Vermeer. "Zeker als het dier waarschijnlijk nog leeft en is weggevlucht. De politie staat in contact met wildbeheereenheden. Jagers en vrijwilligers met speciaal getrainde honden gaan er dan op uit om het dier te zoeken en te kijken hoe het ervoor staat. Eventueel wordt het uit zijn lijden verlost."

Maar aanrijdingen met wild zullen nooit helemaal te voorkomen zijn. "Dieren zijn altijd op zoek naar eten. Ze zullen altijd blijven oversteken en daarom zullen er altijd slachtoffers blijven vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl