NOS Nieuws

SP: kinderen moeten les krijgen in zwemmen in open water

Kinderen moeten bij zwemles leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water, stelt de SP in een nieuw actieplan. Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP bevestigt het nieuws na berichtgeving in het AD. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief.

"Onderzoek heeft aangetoond dat zwemles alleen onvoldoende is. Weersomstandigheden en donker water zijn risicovol. Mensen zijn zich niet vaak bewust van de gevaren bij buitenwater, zoals zandbanken, muien, de effecten van aflandige wind, stroming, golfslag en koud water", stelt Van Nispen in de krant.

De SP wil dat zwemmen in open water een verplicht onderdeel wordt van alle soorten zwemlessen. Onderdeel van het plan is het herinvoeren van verplicht schoolzwemmen, dat sinds 1985 een keuze is voor gemeenten. Ook wil Van Nispen zwemscholen verplichten zich te houden aan de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Dat is nu nog vrijblijvend: ook zwemlesaanbieders zonder opleiding of keurmerk mogen eigen diploma's uitgeven.

'Zwemmen in open water is echt anders'

Het komt geregeld voor dat kinderen zonder diploma's A,B en C (het Zwem-ABC) de basisschool verlaten. A en B zijn volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid niet voldoende om je bij onverwachte situaties goed te kunnen redden in het water. De SP heeft een aantal actiepunten. Daarin komt vooral naar voren dat er op meer plekken en vaker moet worden gewerkt aan de zwemvaardigheid.

Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland verwelkomt het voorstel. "Zwemmen in open water is echt iets anders dan in een zwembad ronddobberen. Mensen schrikken ook vaak van de omstandigheden, dus moet je ze leren op een verstandige manier om te gaan met de elementen. Ik ben blij dat de landelijke politiek aandacht heeft voor deze vorm van zwemveiligheid. Dat is hard nodig."

In het actieplan staat ook nog dat niet alle zwemlesaanbieders voldoen aan de eisen van het Nationaal Zwemdiploma. "Iedereen mag nu een zwemdiploma uitgeven. Terwijl ouders vaak denken dat het zwembad waar hun kind les krijgt, automatisch aangesloten is bij het landelijke diploma", zegt een woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid tegen het AD. "Maar er is echt een verschil in kwaliteit. Dus is het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl