Herdenkingsmonument in de wijk Sint Maartenspoort L1

Maastricht herdenkt bombardement met audiohoorspel

tijd van publicatie

In Maastricht wordt vandaag het bombardement op twee woonwijken op 18 augustus 1944 herdacht. Vanavond is de officiële herdenking. Bij een monument worden de 101 slachtoffers herdacht.

Inwoners van de stad konden eerder vandaag aan de hand van een audiohoorspel een route lopen door de wijk. Mensen die de wandeling maakten, werden door Roej Dörrep geleid, de wijk die nu Sint Maartenspoort heet. Hoofdpersoon in het hoorspelverhaal is Truia Veenhof, een van de mensen die overleed.

"We volgen het laatste half uur van haar leven", zegt Jacqueline Kerkhof, samensteller van het hoorspel tegen 1Limburg. "Zij weet niet dat de Amerikaanse bommenwerpers op weg naar hier zijn. Wij weten dat natuurlijk wel." Je komt als luisteraar langs de plekken waar ze heeft gewoond en wat ze in de laatste periode voor haar dood meemaakte.

75 jaar geleden

Amerikaanse bommenwerpers probeerden vandaag precies 75 jaar geleden de spoorbrug over de Maas te vernietigen om zo de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden. De brug werd niet geraakt, maar wel twee wijken bij de brug. Het ging om Krejjedörrep op de westoever en Roej Dörrep op de oostoever.

Door het bombardement overleden 101 mensen. Ook waren er 65 zwaargewonden en 1500 mensen raakten hun huizen kwijt. Ongeveer een maand na het bombardement werd Maastricht bevrijd.

Dit is een artikel van

STER Reclame