1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
ProShots
NOS Voetbal

Fan bezorgt Liverpool keeperscrisis: 'Aantrekken Vorm is ter sprake gekomen'

 • Oscar van der Horst

  redacteur NOS Sport

 • Oscar van der Horst

  redacteur NOS Sport

Het seizoen is amper een week onderweg en Liverpool is al door zijn keepers heen. De winnaar van de Champions League en de Europese Supercup zag naast de onomstreden Alisson Becker ook zijn back-up Adrián na een merkwaardig voorval geblesseerd raken.

Wat nu? Andrew Lonergan is bijna 36 en keepte nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau. En of het 20-jarige talent Caoimhin Kelleher al rijp is voor het grote werk, wordt betwijfeld. De transfermarkt in Engeland is inmiddels gesloten.

John Achterberg is de Nederlandse keeperstrainer van Liverpool. Aan hem de taak om te zorgen dat er vanmiddag om 16.00 uur in de uitwedstrijd tegen Southampton iemand in het doel staat die er klaar voor is. "Een goede derde keeper bij een topclub is geen overbodige luxe, heb ik altijd al gezegd."

Clubloze Vorm

Er was nog een optie. Liverpool dacht nog serieus aan het aantrekken van de clubloze Michel Vorm. Dat had na de transferdeadline nog gemogen.

"De komst van Vorm is ter sprake gekomen", bevestigt Achterberg. De voormalig Oranje-international is nog op zoek naar een nieuwe werkgever sinds zijn aflopende contract bij Tottenham Hotspur afgelopen zomer niet werd verlengd.

En Vorm zou al de derde keeper in korte tijd zijn die uit de hoge hoed wordt getoverd door Liverpool. Lonergan dwong na een succesvolle trainingsstage een contract af, de clubloze Adrián hield tot voor kort zijn conditie op peil in de lagere regionen van Spanje.

ProShots
John Achterberg (links) in gesprek met derde keeper Andrew Lonergan

Achterberg is overigens zeer te spreken over de keepers die hij nog tot zijn beschikking heeft. "Lonergan heeft meer dan 250 wedstrijden ervaring op Championship-niveau, niet te onderschatten. En Kelleher is niet voor niets jeugdinternational van Ierland."

Droombaan

Nee, hij heeft dus geen moment overwogen om zelf de handschoenen weer aan te trekken. "Ik ben 48, hè? Je moet weten wanneer je tijd voorbij is."

Achterberg was zelf actief voor FC Utrecht, NAC Breda, FC Eindhoven en Tranmere Rovers, totdat hij als keeperstrainer een droombaan kreeg aangeboden bij Liverpool. Natuurlijk hoopt hij daar zijn pensioen te halen. "Maar in het voetbal is helemaal niets te voorspellen", spreekt hij uit ervaring.

"Zo gaat het goed, en zo zit het ineens even tegen", beseft Achterberg, die in het voorjaar van 2012 al een soortgelijke situatie meemaakte bij de Liverpudlians. Pepe Reina kreeg tijdens een competitiewedstrijd rood, waarna reservekeeper Alexander Doni in het duel erop mocht starten. Maar ook hij werd van het veld gestuurd.

Heldenrol Brad Jones

"Toen hadden we gelukkig nog ene Brad Jones", herinnert Achterberg zich goed. De Australiër, later in de eredivisie actief voor NEC en Feyenoord, werd de held van de dag. Hij stopte een penalty en wees naar de hemel voor zijn pas overleden zoontje Luca. Vier dagen later stond Jones ook zijn mannetje op Wembley, waar Liverpool ten koste van Everton de finale bereikte in het toernooi om de FA Cup.

Wellicht voltrekt zich vanmiddag in Southampton wederom een jongensdroom voor Lonergan of Kelleher, al wil Achterberg niet prijsgeven wie er bij afwezigheid van Adrián onder de lat staat.

AFP
Keeper Adrian (Liverpool) kust de Europese Supercup

"We willen Adrián zo lang mogelijk de tijd geven om te herstellen. Zijn enkel was vrijdag helemaal blauw en opgezwollen, maar wellicht lukt het de medische staf om hem op het laatste moment alsnog speelklaar te krijgen."

Mis na heldenrol

Waar Alisson een kuitblessure opliep in de seizoensopener tegen Norwich City, vervulde de Spanjaard een heldenrol in de strijd om de Europese Supercup. En geloof het of niet, bij de festiviteiten na afloop ging het mis.

"Ik stond er niet ver vandaan, zag alleen dat Adrián hard getackeld werd door een supporter die het veld op kwam. Hij gleed er vol in", zegt Achterberg. "Wat de aanleiding daarvoor was, heb ik niet meegekregen. Hij kan vlak daarvoor bijvoorbeeld ten val zijn gebracht door een steward die hem wilde grijpen, maar dat kon ik niet zien."

Dit moet bijna wel een net zo bijzonder vervolg krijgen als Adrián de race tegen de klok verliest. "Nee, ik voelde geen extra spanningen, we hebben gewoon lekker getraind. Positief zijn met de jongens, dat is het allerbelangrijkste", besluit Achterberg.

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl