Peter Fonda op een foto uit 2010 AFP

De Amerikaanse acteur Peter Fonda is overleden. Zijn familie heeft bekendgemaakt dat hij gisteren overleed aan de gevolgen van longkanker. Fonda was vooral bekend van de cultfilm Easy Rider uit 1969, waarin hij en Dennis Hopper twee motorrijders speelden die op zoek naar vrijheid door de Verenigde Staten trokken. Peter Fonda was 79 jaar.

"Hoewel we rouwen om het verlies van deze lieve en vriendelijke man, willen we ook zijn ontembare geest en zijn liefde voor het leven vieren", zegt zijn familie. "Ter ere van Peter, hef het glas voor de vrijheid!" Ook zijn zus Jane Fonda spreekt van een klap: "Hij was mijn kleine lieve broertje, de kletskous van de familie en ik heb de afgelopen dagen genoten van onze tijd samen. Hij is lachend heengegaan."

Ook fans in Los Angeles herdenken Fonda:

'Door zijn films ben ik zelf gaan motorrijden'

In de roadmovie Easy Rider stond de ontworsteling aan de gevestigde orde en de zoektocht naar vrijheid centraal. Fonda speelde in de film de ongrijpbare Wyatt, die op zijn chopper, genaamd Captain America, het zuidwesten en zuiden van de VS doorkruist. Ook schreef hij het scenario voor de film en was hij verantwoordelijk voor de productie.

Icoon van de tegencultuur

Hoewel de productiekosten met 400.000 dollar relatief bescheiden waren, was Easy Rider aanvankelijk een financiële flop in de VS. Nadat de film op het filmfestival in Cannes de prijs voor beste debuutfilm kreeg, kwam er een heruitgave die wel aansloeg. Sindsdien heeft Easy Rider miljoenen opgebracht en zijn de film en zijn soundtrack uitgegroeid tot iconen van de tegencultuur van de jaren 60.

Onder meer het nummer 'Born to be wild' van de Canadese band Steppenwolf uit 1968 is onlosmakelijk verbonden met Easy Rider.

Fonda was de zoon van filmster Henry Fonda, met wie hij jarenlang een slechte relatie had. Ook zijn oudere zus Jane Fonda heeft een omvangrijke acteercarrière.

In tegenstelling tot zijn zus en zijn vader, kreeg Peter Fonda nooit een Oscar voor zijn werk, al werd Easy Rider wel genomineerd. Ook werd hij nog eens genomineerd voor zijn rol in de film Ulee's Gold, waar hij in 1997 wel een Golden Globe voor kreeg. Het jaar erop erkende de gevestigde orde Fonda's anti-establishment-debuut Easy Rider door de film op te nemen in de top-100 beste Amerikaanse films.

STER reclame