NOS Wielrennen

Legendarische Italiaanse wielrenner Gimondi (76) overleden

De Italiaanse oud-wielrenner Felice Gimondi is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg tijdens het zwemmen in zee een hartaanval. Gimondi was de eerste Italiaan die alle drie de grote ronden op zijn naam wist te schrijven.

Felice Gimondi bij de presentatie van het parcours van de Giro d'Italia op 25 oktober 2016

Gimondi stapte twintig keer op in de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta a España. Slechts twee keer - in zijn nadagen als renner - eindigde hij buiten de topacht.

Hij doorbrak in zijn eerste profjaar (1965) in de Tour de France de hegemonie van vijfvoudig winnaar Jacques Anquetil en kruiste jarenlang de degens met onder anderen Jan Janssen, Raymond Poulidor, Luis Ocaña en vooral Eddy Merckx.

Ondanks de concurrentie van die matadoren won Gimondi drie keer de Giro, één keer de Vuelta (bij zijn enige start in Spanje) en één keer de Tour.

Uitmuntend eendagsrenner

Naast een topper in het rondewerk was Gimondi ook een uitmuntend eendagsrenner. Op zijn palmares staan de Ronde van Lombardije (1966 en 1973), Milaan-Sanremo (1974) en Parijs-Roubaix (1966) en verschillende ereplaatsen in de Ronde van Vlaanderen (vierde in 1976, tweede in 1969) en Luik-Bastenaken-Luik (zevende in 1969).

In 1973 veroverde Gimondi op 30-jarige leeftijd de wereldtitel. De veelzijdige en charismatische Italiaan boekte in zijn carrière 158 profzeges.

Italiaanse wielerlegende Felice Gimondi (76) overleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl