Sander de Wijn met de trofee in 2017
NOS Sport

Oranje-ploegen gaan bij EK hockey voor titelprolongatie én olympisch ticket

De Nederlandse hockeyers én hockeysters verdedigen komende week hun Europese titels in Antwerpen. In de Belgische stad gaan vandaag de EK hockey van start. De Oranjemannen en -vrouwen spelen morgen hun eerste wedstrijd.

Behalve EK-goud staat ook olympische kwalificatie op het spel. En het wordt nog een hele klus om komende week een ticket voor de Spelen te bemachtigen, want alleen de Europees kampioen weet zich nu al verzekerd van Tokio. De andere landen krijgen een herkansing in oktober.

Alle wedstrijden van de Nederlandse ploegen zijn live te zien bij de NOS.

Groepswedstrijden Nederland (m/v)

17-08 15.45 uur Nederland-Ierland (m) NPO 1, NOS.nl en NOS-app
17-08 20.30 uur Nederland-België (v) NPO 3, NOS.nl en NOS-app
18-08 20.30 uur Nederland-Duitsland (m) NPO 3, NOS.nl en NOS-app
19-08 18.00 uur Nederland-Spanje (v) NPO 2, NOS.nl en NOS-app
20-08 18.00 uur Nederland-Schotland (m) NPO 2, NOS.nl en NOS-app
21-08 18.00 uur Nederland-Rusland (v) NPO 2, NOS.nl en NOS-app

Bij de mannen valt bij Nederland op dat er ten opzichte van het zilveren WK van minder dan een jaar geleden enkele opvallende wijzigingen in de selectie zijn doorgevoerd.

De ervaren internationals Robbert Kemperman (206 interlands), Valentin Verga (187 interlands) en Bob de Voogd (142 interlands) zijn door bondscoach Max Caldas buiten de ploeg gelaten.

Caldas twijfelde niet over Kemperman en Verga: 'Niet genoeg onderscheiden'

Kemperman en Verga hebben na de verloren WK-finale zelfs helemaal geen interland meer gespeeld. Zij kozen voor deelname aan de lucratieve Maleisische competitie van begin dit jaar.

Het kostte ze een plek in de Pro League-selectie en nu dus ook EK-deelname. Want, zo is Caldas stellig, hij heeft sindsdien geen moment meer overwogen om het tweetal weer bij Oranje te halen.

"Ze hebben een te groot deel van het jaar niet bij de groep gezeten. En wat zij in die periode bij hun clubs hebben laten zien, was niet wat wij wilden zien. Van Verga en Kemperman verwacht je dat ze meer dan gemiddeld zijn."

'Omschakeling is kracht van Oranje'

Ook Jorrit Croon ontbreekt in de EK-selectie. Hij moet het toernooi aan zich voorbij laten gaan vanwege de zware schouderblessure die hij heeft opgelopen tijdens de eindronde van de Pro League.

"Ja, dat is wel even wennen", zei Croon daar onlangs over in Langs de Lijn En Omstreken. Sinds ik in 2016 bij het Nederlands team kwam, is het altijd maar aan één stuk doorgegaan. Het is de eerste keer dat ik nu al ruim twee maanden niet hockey."

Toch is hij zeker van plan om een kijkje te gaan nemen in Antwerpen. "Al zal het voor mij wel even balen zijn als ik die jongens daar straks in actie zie komen."

Jorrit Croon raakt geblesseerd in het Pro League-duel met België

Croon verwacht een aantal spannende wedstrijden te gaan meemaken vanaf de zijlijn omdat de toplanden steeds minder voor elkaar onderdoen in het mannenhockey. "Het is een enorm sterk bezet toernooi. Ik denk dat er misschien wel vijf landen kans maken op de titel."

Nederland hoort daar vanzelfsprekend ook bij. "In balbezit is Nederland een van de sterkste landen van de wereld. In de omschakeling zijn we supersnel. Daar ligt de kracht van Oranje", aldus Croon.

'We zijn favoriet, maar het gaat spannend worden'

De Nederlandse vrouwen hebben een deel van de EK-voorbereiding in Japan gedaan. Dat klinkt misschien niet heel logisch gezien de dubbele jetlag die de speelsters moeten verwerken, maar er zit wel degelijk een duidelijke gedachte achter.

"We wilden precies een jaar voor de Spelen vast meemaken hoe het in Tokio is", legt aanvoerster Eva de Goede uit. "Het is warm en de luchtvochtigheid is heel hoog. Dus we hebben wat dingen getest en alvast wat rondgekeken."

Dat bezoek heeft volgens De Goede inspirerend gewerkt. "Er was al best veel te zien in het olympisch dorp. Maar we moeten ons nog kwalificeren, dus hopelijk was het een goede motivator voor de EK."

Gewend aan favorietenstatus

Zoals altijd en overal waar de Nederlandse hockeysters aan een toernooi deelnemen, geldt Oranje als dé grote favoriet voor het goud. De Goede is er dan ook inmiddels zeer bedreven in om een verwijzing naar die status te pareren.

"Dat stempel van favoriet hebben we al langer. Maar het gaat zeker niet simpel worden. Alleen de winnaar plaatst zich nu al voor de Spelen, dus iedereen zal op z'n best zijn. Wij ook en hopelijk is dat goed genoeg voor goud."

Malou Pheninckx, Caia van Maasakker, Lidewij Welten, Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male tonen de EK-bokaal in 2017

Bij de mannen zit het volgens Croon ook wel goed met het zelfvertrouwen. "En ik denk ook dat ze het goed gaan doen. Maar of ze gaan winnen... Dat weet ik niet."

"Als ik eerlijk ben, denk ik dat wereldkampioen België in eigen land ook een goede kans maakt. En Engeland en Duitsland zijn goede outsiders."

Gedroomde finale

Een eindstrijd tussen Nederland en België is voor Croon het gedroomde scenario. Maar dan met een andere uitkomst dan bij het WK van vorig jaar.

"Ik zie dat dan niet als een revanche voor de verloren WK-finale, want ik geloof niet dat dat kan. Maar het zou heel mooi zijn als Nederland in de finale in Antwerpen de Belgen kan verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl