Van Bommel: 'Qua uitslag niets laten zien en het spel was ook niet mooi'

Het resultaat stemde Mark van Bommel uiteraard tevreden - dankzij de 0-0 in eigen huis tegen FK Haugesund bereikte PSV donderdagavond de play-offs van de Europa League - maar de trainer had het in groten getale opgekomen publiek meer willen voorschotelen.

"25.000 man, niet normaal voor een wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League, zo veel mensen. Die wilden we wat laten zien. Maar qua uitslag is dat niet gelukt en het spel was ook niet mooi", was Van Bommel realistisch.

Dat stemde de oefenmeester natuurlijk teleur, maar het had ook heel anders kunnen lopen in zijn optiek. "We hebben een hele groep jonge honden die voor spektakel kunnen zorgen. Maar die jonge jongens lopen elkaar een beetje over de kop, omdat ze zo ontzettend graag willen. Ik denk dat als we vanavond één goal hadden gemaakt, we er vervolgens drie, of vier maken, misschien wel vijf. Zo dicht ligt het bij elkaar."

Nick Viergever (rechts) in duel met met Niklas Sandberg van FK Haugesund Pro Shots

Het bleef echter bij nul treffers tegen de Noorse ploeg. En bijna kreeg PSV daarvoor de rekening gepresenteerd. "Ja, je houdt ze in de wedstrijd. Je krijgt een aantal mogelijkheden waar je kansen van moet maken. En dan schieten ze op het laatst tegen de paal. Of ik vooruitgang heb gezien? Niet in het resultaat, maar we zijn een ronde verder", aldus Van Bommel.

Goed analyseren

"Die volgende ronde stond voorop", beaamt verdediger Nick Viergever. "Maar we moeten deze wedstrijd goed analyseren om als team te groeien, om volwassener te worden en het ons makkelijker te maken in zo'n wedstrijd. We moeten langere fases domineren aan de bal en dan de juiste keuzes maken, waardoor je zo'n ploeg helemaal stuk speelt."

"Deze ploeg is ontzettend leergierig", benadrukt Viergever. "We zijn door, maar iedereen zit in de kleedkamer met een gevoel van: we hadden hier moeten winnen, en dik ook. Er zit heel veel talent in de groep, maar we zijn ook kritisch naar elkaar."

Bij de bal op de paal van de Noren sloeg de schrik hem wel even om het hart. "Ja, die telde ik al. Gelukkig ging-ie er niet in. Elke ploeg krijgt altijd een kans. Dat weet je. Ze gingen heel opportunistisch spelen, met nog meer mensen voorin. Dan moet je je duels winnen en de rust bewaren. Uiteindelijk komt het erop neer dat we het ons makkelijker hadden kunnen maken door een goal te maken."

STER reclame