Hakim Ziyech en aanvoerder Dusan Tadic (2 goals) vieren de zege op PAOK (3-2)

Ajax knokt zich dankzij twee benutte penalty's naar play-offs Champions League

Ajax heeft zich ten koste van PAOK Saloniki gekwalificeerd voor de play-offs van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag was in Amsterdam met 3-2 te sterk voor de Grieken. Dat was na de 2-2 in Thessaloniki, vorige week dinsdag, net genoeg.

Dusan Tadic mocht drie keer aanleggen vanaf elf meter. De eerste strafschop ging nog mis, maar de twee daarna benutte hij wel. Diego Biseswar, de enige Nederlander in Griekse dienst, was tweemaal trefzeker voor de bezoekende club en Nicolás Tagliafico zorgde voor de 2-1.

Ajax treft in de play-offs van de Champions League, die de laatste horde zijn richting de hoofdfase, het Cypriotische Apoel Nicosia, dat afrekende met Qarabag FK. De eerste wedstrijd is volgende week dinsdag 20 augustus, de return volgt een week later.

Bewogen eerste helft

Ajax begon dinsdagavond moeizaam tegen PAOK. Het had weliswaar het heft in handen, maar door enkele slordigheden waren de Grieken in de tegenaanval meerdere keren gevaarlijk.

De eerste grote kans na tien minuten was voor Donny van de Beek, maar hij controleerde de bal na een scherpe pass van Hakim Ziyech net niet goed, waardoor PAOK-doelman Alexandros Paschalakis kon redden.

Drie minuten later werd de Johan Cruijff Arena stil toen Biseswar, oud-speler van onder meer Feyenoord, PAOK op voorsprong schoot. De aanvaller stond vogelvrij op de rand van het strafschopgebied en punterde de bal achter André Onana.

Diego Biseswar juicht na zijn treffer in Amsterdam

Ajax schroefde het tempo vervolgens op en ging op jacht naar de gelijkmaker. De ruimtes tussen de linies werden daardoor groter, maar nu had Ajax wel een antwoord op de Griekse pogingen om snel uit te breken.

Twee penalty's

Na een halfuur kreeg de ploeg van Ten Hag de eerste penalty, nadat David Neres in zijn rug was geduwd. Dusan Tadic schoot echter halfhoog en niet geheel in de linkerhoek, waardoor de 1.97 meter lange Paschalakis kon keren.

Tien minuten later mocht de aanvoerder opnieuw aanleggen, nadat Biseswar de bal met de hand had geraakt. Tadic koos nu voor een schot recht door het midden en zorgde kort voor rust voor de gewenste gelijkmaker.

Dusan Tadic schreeuwt het uit; hij benut zijn tweede penalty tegen PAOK wél

Ajax kwam sterker uit de kleedkamer, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Gedurende de tweede helft werd het bovendien enkele keren slordig in de passing en was het continu oppassen voor Grieks gevaar.

Zo ontsnapten de Amsterdammers aan een achterstand toen Biseswar na een sterke actie de net niet vrijstaande Dimitris Pelkas vond. Ook had Ajax bij aanvallen de defensieve organisatie niet altijd op orde, waardoor PAOK zo nu en dan kon uitbreken.

Bevrijdende goal

Na een uur spelen vond Ajax steeds meer de weg richting het vijandige doel, met grote kansen voor Neres en Lisandro Martínez tot gevolg. De grootste was voor Tadic, maar hij kon de bal een kwartier voor tijd net niet langs de Griekse doelman wippen.

Toch viel de bevrijdende goal, van het hoofd van Tagliafico. Hij kopte een corner van Ziyech knap achter de tot dan nauwelijks te passeren doelman Paschalakis.

Nico Tagliafico is de gevierde man na zijn 2-1

Vijf minuten voor tijd kreeg Ajax voor de derde keer een strafschop, omdat invaller Klaas-Jan Huntelaar onderuit werd getrokken. Opnieuw nam Tadic zijn verantwoordelijkheid en net als de tweede keer was het raak.

In blessuretijd maakte Biseswar het nog spannend door voor de aansluitingstreffer te tekenen, maar verder dan 3-2 kwam het niet.

Bekijk in onderstaande video's de reacties van trainer Erik ten Hag en Noussair Mazraoui: