De haven van Severodvinsk in 2008
NOS NieuwsAangepast

Rusland vraagt omwonenden te vertrekken na ongeluk 'experimentele raket'

Rusland adviseert omwonenden van het gebied waar donderdag een nucleair ongeluk gebeurde te vertrekken. De stralingsniveaus waren die dag vier tot zestien keer zo hoog als normaal, zegt het Russische staatspersbureau Tass.

Het ongeluk gebeurde volgens de Russische autoriteiten bij een experimentele test met een raket op een lanceerplatform in de Witte Zee, op zo'n tien kilometer van het dorpje Njonoksa in het noordwesten van het land. Bij de explosie kwamen vijf nucleaire ingenieurs om.

De hogere stralingsniveaus werden ook gemeten in nabijgelegen steden als Severodvinsk en Archangelsk. Bij elkaar wonen in die steden ruim een half miljoen mensen.

Een inwoner van Severodvinsk meet de verhoogde radioactiviteit buiten zijn huis.

Omwonenden vrezen radioactieve straling na ontploffing raket op Russische basis

Wat de Russen precies aan het testen waren, blijft giswerk. "Er wordt gespeculeerd dat het misschien om het nieuwe wapen gaat waarover president Poetin vorig jaar vol bravoure sprak", zei correspondent Geert Groot Koerkamp in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De Amerikaanse president Trump twitterde gisteren dat de Russen mogelijk experimenteerden met een door kernenergie aangedreven kruisraket, die volgens de Russen "oneindig" bereik heeft en door geen enkel wapensysteem uit de lucht is te schieten. "De VS leert veel van de mislukte rakettest", aldus Trump. "Wij hebben soortgelijke, geavanceerdere technologie."

Vanwege de vaagheden rond de test is het lastig inschatten of omwonenden daadwerkelijk zijn blootgesteld aan bijvoorbeeld gevaarlijke stralingsniveaus, aldus Groot Koerkamp. Aanvankelijk sprak het ministerie van Defensie zelfs tegen dat de stralingsniveaus waren toegenomen.

"Daarnaast moeten ze in Njonoksa wel vaker voor een paar dagen vertrekken vanwege militaire oefeningen", zei Groot Koerkamp. "Maar dan mochten er altijd wel een paar personen achterblijven. Nu is echt iedereen opgeroepen. En toen het nieuws bekend werd, hebben mensen tot in Archangelsk jodium ingeslagen. De onrust is groot in het gebied."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl