Laatste eer gebracht aan onbekende vrouw: 'Ze was misschien wel een moeder'
In Terneuzen is vanmiddag de vrouw begraven die in juni dood werd gevonden in een weiland bij Westdorpe, op de grens met België. Bij de dienst op de Zuiderbegraafplaats was een aantal mensen aanwezig, zoals politiemedewerkers en burgemeester van Terneuzen Jan Lonink.
Er waren ook mensen die na een oproep op Facebook met bloemen de laatste eer kwamen brengen aan de vrouw. "Die mevrouw heeft ook heel veel mensen gekend - denk ik", zegt een van hen. Iemand anders is speciaal gekomen omdat ze zelf ook alleen in het leven staat: "Alles wat je hebt, hou je vast, hier is een vrouw begraven die misschien wel een moeder is."
Over de identiteit van de gedode vrouw is nog steeds niets bekend. Ze is daarom anoniem begraven. Wel is duidelijk dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens de politie stond de vrouw nog midden in het leven, want haar tanden waren in goede staat. Ook had ze littekens van operaties, wat betekent dat ze medische hulp zocht als ze dat nodig had.
"Wij hopen dat haar identiteit uiteindelijk achterhaald wordt, zodat de mensen die om haar hebben gegeven en nog om haar geven, respectvol afscheid kunnen nemen", zegt burgemeester Lonink.
'Heel erg triest'
Het was voor Lonink de eerste keer dat hij zo'n zaak meemaakte. "Het is natuurlijk heel erg triest", zei hij. "Daarom wilden we haar een vredig afscheid geven, zodat ze niet ook nog eens in eenzaamheid begraven zou worden."
De gevonden vrouw werd bewust begraven. "Want je weet niet of iemand een geloofsovertuiging had waarbij cremeren niet mag", aldus Lonink. "Daarnaast willen we ook nog de kans hebben om het lichaam weer op te graven voor verder onderzoek, mocht dat nodig zijn. Als er bijvoorbeeld meer gegevens boven water komen."
Toen haar lichaam werd aangetroffen, lag er een vuilniszak met Frans opschrift naast de dode vrouw. "Daarom kan het gaan om iemand uit Noord-Frankrijk of België. Maar ook Oost-Europa of Nederland sluiten we niet uit."
De vrouw lag naakt in een weiland op drie meter van de Belgische grens. Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat het misdrijf daar ook heeft plaatsgevonden.
Verder kwam het dna van de vrouw niet voor in de Europese dna-databanken. Lonink hoopt dat ze alsnog een naam krijgt. "Het is voor ons vooral moeilijk te bevatten dat er niemand op enig moment denkt: ik mis iemand."