Vandaag zijn weer honderden betogers op het vliegveld AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Leider Hongkong: chaos en paniek in stad na stilleggen vliegverkeer

De internationale luchthaven van Hongkong is open en er gaan vluchten, maar er zijn ook weer honderden demonstranten op de been. Gisteren legden de autoriteiten het vliegverkeer stil nadat duizenden betogers naar de luchthaven waren gekomen.

Langzaam wordt al het vliegverkeer hervat, al zijn nog veel vluchten geannuleerd of vertraagd. De stad verkeert volgens de Hongkongse leider Carrie Lam in paniek en chaos. Bij de protesten wordt haar aftreden geëist.

Chinese leger paraat

China, dat de stad bestuurt op voorwaarde van bepaalde democratische rechten, vergeleek de protesten met terrorisme. Het land houdt vlak bij de grens een semi-militaire oefening. "Via de Chinese media zijn daarvan beelden verspreid", zegt correspondent Garrie van Pinxteren. "Ze geven ermee aan: als we willen ingrijpen, kunnen we dat en staan we vlak om de hoek bij jullie."

Van Pinxteren verwacht dat Peking, mocht het zover komen, eerst Hongkong zal laten vragen om militaire steun. Hoewel Hongkong een zekere mate van autonomie heeft ten opzichte van het Chinese vasteland, meent Peking volgens haar het recht te hebben desnoods in te grijpen,

Op sociale media is deze video te zien van een stoet militaire vrachtwagens in Shenzhen, een Chinese stad vlak bij Hongkong:

Op de site van de luchthaven is te zien dat er inderdaad vluchten vertrekken. Cathay Pacific, dat Hongkong als thuishaven heeft, heeft voor vandaag 200 vluchten geannuleerd, waaronder een vanuit Schiphol.

Het is niet zeker wat de precieze reden van de autoriteiten was om al het vliegverkeer stil te leggen. Betogers bezetten de luchthaven uit protest tegen het geweld dat de politie gebruikt tegen demonstranten. De impact van het stilleggen was groot: Hong Kong International Airport heeft 75 miljoen reizigers per jaar en is daarmee een van de grootste luchthavens ter wereld.

'Dit zorgt voor veel ongemak, iedereen wil naar huis'

Online zijn veel beelden verspreid van de politie in Hongkong die hard optreedt tegen betogers. De website Hong Kong Free Press publiceerde een video van agenten die op enkele meters afstand met pepperspraykogels schieten op demonstranten.

Een vrouw werd in haar oog geraakt met een zogenoemde klapkogel, een zakje met kogels die het lichaam niet binnendringen. Een foto van haar bebloede gezicht circuleert, vermoedelijk zal ze haar zicht verliezen.

De demonstranten zijn woedend over het politiegeweld. Ze dragen ooglapjes uit solidariteit met de vrouw. "De politie vermoordt ons", stond op protestborden.

Arrestant Hongkong tegen de grond gewerkt: 'Zelfs mijn voortanden liggen eruit'

De autoriteiten in Hongkong verdedigen het politieoptreden. Volgens China beginnen de acties van betogers de trekken van terrorisme te krijgen. Het gebruik van die terminologie leidde ertoe dat veel betogers de luchthaven verlieten, uit vrees voor arrestatie en zware aanklachten.

Topbestuurder Carrie Lam zei dat er pas een dialoog mogelijk is als het geweld van de protestbeweging stopt. Ze verdedigde de politie, volgens haar moeten politieagenten soms onder moeilijke omstandigheden besluiten nemen en gebruiken ze zo min mogelijk geweld. Over 'terrorisme' sprak zij overigens niet, maar de centrale Chinese overheid wel.

Hoe zit het ook alweer tussen China en Hongkong? In deze video leggen we het uit

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

STER reclame