In Rusland is veel aandacht voor een filmpje waarin te zien is hoe een vrouwelijke demonstrant een stomp in haar maag krijgt van een politieagent. In de media die op de hand zijn van de tegenstanders van president Poetin wordt veel kritiek geuit op de actie die afgelopen zaterdag tijdens de demonstraties in Moskou werd gefilmd.

In de video is te zien hoe een vrouw door twee agenten richting een busje wordt gedragen. Als een van de agenten zijn wapenstok laat vallen, haalt hij vervolgens met zijn vuist uit naar de buik van de vrouw. De 26-jarige Daria Sosnovskaja is een van de honderden demonstranten die werden gearresteerd.

Bekijk hieronder de video:

Het is belangrijk om te melden dat dit filmpje alleen groot wordt uitgelicht in oppositionele media, zegt correspondent David-Jan Godfroid. "In de staatsmedia kom je deze video niet tegen. De kritiek leeft alleen onder de oppositie."

De video wordt op sociale media veel gedeeld. Twee Russische zangers, met beiden miljoenen volgers, deelden de video met een oproep om erachter te komen wie de vrouw en de agent op de beelden zijn. "Ik zag deze video op YouTube en kan het echt niet negeren. Wat een klootzak ben je als je het zwakkere geslacht wil slaan. Het maakt me niet uit wat ze heeft gedaan", zegt rapper Egor Kreed. Hij heeft een klacht ingediend bij de politie. Zijn post kreeg tienduizenden reacties en werd 3,5 miljoen keer bekeken.

Het is een typisch voorbeeld van de propagandastrijd die er bezig is, zegt Godfroid. "Vindt de oppositie een video van een incident dat zij goed kunnen gebruiken, dan wordt dat uitgemolken. En de regering doet dat andersom. Beide kanten blazen de incidenten op om een punt te maken."

In Moskou demonstreerden afgelopen zaterdag tienduizenden mensen voor de derde keer op rij. Ze betogen tegen de in hun ogen oneerlijke gemeenteraadsverkiezingen:

Honderden aanhoudingen bij nieuwe protesten in Rusland

Volgens Godfroid komen de afgelopen weken steeds dezelfde video's voorbij. "Het zijn dezelfde voorbeelden die voortdurend worden gedeeld. Daardoor lijkt het politiegeweld veel erger. Zeker zijn er incidenten, maar het geweld ziet er over het algemeen op de beelden erger uit."

Demonstrant Sosnovskaja zegt dat ze werd gearresteerd door de politie nadat ze had geklaagd over de arrestatie van een gehandicapte man. Ze heeft een aanklacht ingediend over de manier waarop ze is behandeld door de politie.

STER reclame