NOS Nieuws

Duizend mensen geëvacueerd door bosbrand op Gran Canaria

Op het Spaanse eiland Gran Canaria woedt een grote bosbrand. Ongeveer duizend mensen zijn geëvacueerd. Het vuur woedt vooral in het bergachtige gedeelte van het vakantie-eiland.

Lokale autoriteiten schatten het gebied dat in brand staat op zo'n 1000 hectare. Er zijn 200 brandweermensen ingezet, samen met tien helikopters en vliegtuigen die grote hoeveelheden water op het vuur gooien. Door de hoge temperatuur en de harde wind is het vuur lastig te bestrijden.

Bekijk hier hoe de vlammen om zich heen slaan:

Duizend mensen geëvacueerd door bosbrand op Gran Canaria

Vooral de gemeenten Tejeda, Gáldar en Artenara zijn getroffen. Op die laatste plek is het vuur begonnen. Ook het nationaal park Tamadaba wordt bedreigd door het vuur. De hoofdstad Las Palmas ligt op ongeveer 30 kilometer van de brandhaard.

De Spaanse publieke omroep RTVE meldt dat er geen huizen in brand staan en dat de evacuaties uit voorzorg zijn gedaan. De politie denkt dat de brand is veroorzaakt door iemand die een soldeerbout gebruikte. Een 55-jarige man is daarvoor gisteren aangehouden en verhoord.

Griekenland

Ook andere delen van Europa kampen met bosbranden. Op het kleine Griekse eiland Elafonisos, ten zuiden van het schiereiland Peloponnesos, zijn toeristen geëvacueerd. Een bosbrand die gisteren onder controle was verklaard, is weer opgelaaid. Ook daar spelen de temperatuur en wind een grote rol.

Op het eiland wonen ongeveer 350 mensen, maar in deze tijd van het jaar wordt het eiland dagelijks bezocht door zo'n 3000 toeristen. Sinds vrijdag zijn er verspreid over Griekenland tientallen bosbranden ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl