De migranten gaan aan boord bij de Ocean Viking

Reddingsschip pikt 251 mensen op voor kust Libië

Het schip Ocean Viking van de humanitaire organisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée heeft de afgelopen dagen 251 mensen van drie rubberboten gehaald voor de kust van Libië.

De acties komen op het moment dat de internationale discussie over dit soort schepen toeneemt. Italië weigert nog schepen van hulporganisaties met migranten toe te laten en andere Europese landen worstelen met de vraag wat met dit soort schepen en de mensen aan boord moet gebeuren.

Een week geleden voer de Ocean Viking vanuit Marseille naar de Libische kust. Het schip mocht onderweg van de Maltese autoriteiten niet tanken in Malta, maar dat was geen probleem, het schip had nog voor dertig dagen brandstof aan boord.

"Waar we daarna naartoe gaan, dat is de vraag", zegt een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen. "Wanneer we terugvaren doen we een oproep aan havens om ons toe te laten."

NOS-correspondent in Frankrijk Frank Renout kreeg een rondleiding op het schip voordat het naar de Libische kust trok. Hij maakte deze reportage:

De Ocean Viking

Volgens critici als de Italiaanse vicepremier Salvini fungeren boten als de Ocean Viking als een veerdienst voor migranten en maken smokkelaars daar gebruik van. De Europese Unie is gestopt met het oppikken van migranten in de Middellandse Zee.

"We weten van die kritiek", zegt de woordvoerder. "We weten ook dat de mensensmokkelaars weten dat wij daar varen. Maar het feit blijft dat mensen verdrinken als wij daar niet varen. En zolang mensen verdrinken gaan wij ze redden."

'Buitenproportionele kritiek'

Ook op sociale media krijgt Artsen zonder Grenzen veel negatieve reacties. "We krijgen er meer dan voorheen", zegt de woordvoerder. De organisatie wijst erop dat kustwachten en commerciële schepen meer mensen van boten op de Middellandse Zee halen. De organisatie spreekt van "buitenproportionele" kritiek op hulporganisaties. "Maar gelukkig krijgen we ook een hoop positieve reacties."

Vorig jaar verdronken 2200 migranten in de Middellandse Zee volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Dit jaar zijn er 600 mensen verdronken. Twee weken geleden kapseisde er nog een bootje vol migranten, toen kwamen 62 mensen om. Dat was de grootste ramp op de Middellandse Zee dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl