EPA
NOS NieuwsAangepast

Dader aanslag Noorse moskee postte online zijn nazi-sympathieën

De Noorse politie onderzoekt de aanslag op een moskee gisteren als een daad van terreur. De 20-jarige aanslagpleger heeft rechts-extremistische denkbeelden. Hij uitte volgens de politie online zijn sympathie voor Vidkun Quisling, de nazipremier van Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gistermiddag, iets na vier uur, drong de man de Al-Noor moskee binnen in Bærum, bij Oslo. Hij loste vier schoten. Een man raakte lichtgewond. Of hij geraakt is door een kogel is niet duidelijk. De schutter werd overmeesterd door de 65-jarige moskeeganger Mohamed Rafiq, schrijft de Noorse krant Aftenposten.

Mohamed Rafiq, de man die de dader overmeesterde voordat de politie arriveerde:

Na de aanslag werd het levenloze lichaam van een jonge vrouw gevonden in het huis van de verdachte. De politie bevestigt vandaag dat het om zijn 17-jarige stiefzus gaat en verdenkt de man van moord.

Endchan

Voor de aanslag zou de man zijn daad hebben aangekondigd op het kleine onlineforum Endchan. Hij wilde de aanslag ook livestreamen op Facebook, maar dat lukte niet. De man zei geïnspireerd te zijn door de dader van de racistische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 51 doden vielen. Die plaatste zijn extreemrechtse manifest op het forum 8chan, dat bekendstaat als een "beerput van haat".

Wat zijn die 'alt-tech' websites en welke regels gelden op deze platforms? Nieuwsuur zocht het uit:

Extremisten zoeken en vinden een alternatief op 'alt-tech' websites

Ook de dader van de racistische aanslag in El Paso vorig weekend (22 doden) plaatste zijn extreemrechtse manifest op 8chan. Die site ging daarna offline, omdat de bedrijven die de site in de lucht hielden er niet meer mee wilden samenwerken. Verwacht werd dat de gebruikers naar andere, vergelijkbare platforms zouden gaan.

Endchan is vergelijkbaar met 8chan, maar is minder politiek en radicaal. Voordat 8chan offline ging, bespraken de gebruikers voornamelijk anime en manga, Japanse cartoons. De beheerders van Endchan modereren veel strenger dan bij het amper gemodereerde 8chan, vermoedelijk willen zij niet bekendstaan als een extreemrechts forum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl