De politie zet traangas in tegen gewelddadige demonstranten AFP

Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn rellen ontstaan. Bij botsingen tussen de Israëlische politie en moslims zijn volgens de Palestijnse hulpdiensten zeker veertien mensen gewond geraakt, van wie één ernstig. Israëlische media melden dat vier agenten zijn verwond.

In de Oude Stad in Oost-Jeruzalem zijn vandaag tienduizenden moslims, die daar het Offerfeest vieren. Dat valt dit jaar samen met Tisja Beav, een Joodse traditionele rouwdag waarop onder meer de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel wordt herdacht.

Normaal gesproken wordt de Tempelberg op islamitische feestdagen afgesloten voor niet-moslims, maar omdat er nu overlap was met Tisja Beav, riepen Joodse organisaties op dat gebruik te herzien. Ook vanuit de Israëlische politiek was er die oproep, onder meer omdat de sluiting voor Joden uitgelegd kon worden als een knieval voor islamitische terreurbewegingen.

Traangas en stenen

Om te voorkomen dat er een oncontroleerbare situatie zou ontstaan door mogelijke rellen tussen de twee groepen, hield de politie in eerste instantie vast aan het weren van Joodse bezoekers.

Toen zo'n 200 Joden alsnog werden toegelaten, escaleerde de situatie.

Geweld op Tempelberg op islamitsche en joodse feestdag

Een grote groep Palestijnen raakte slaags met de politie en gooide met stenen naar de ordetroepen. Die schoot terug met rubberkogels en vuurde schok- en traangasgranaten af. De Joodse aanwezigen vertrokken daarop.

Inmiddels hebben de Israëlische autoriteiten het besluit om geen Joodse bezoekers toe te laten officieel herzien.

STER reclame