FC Twente wint penalty- en rodekaartenfestival in Groningen

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - FC Twente: 1-3

FC Twente heeft zaterdagavond drie punten meegenomen uit de Euroborg. Na een bizarre wedstrijd, vol penalty's, rode kaarten en ingrepen van de VAR, wonnen de Tukkers met 3-1 van FC Groningen.

Niets wees er vooraf op dat de ontmoeting tussen de clubs op een knotsgekke confrontatie zou uitlopen. In het eerste kwartier kregen beide clubs wat kleine kansjes, maar daarna barstte de gekte los.

Twee pingels

Het begon allemaal met een penalty, na een kwartier, voor Twente, die Aitor Cantalapiedra opeiste nadat hijzelf in het Groningse strafschopgebied door Ko Itakura tegen de grond was gewerkt. De Catalaan poeierde die pingel op de lat.

Even later mocht, na ingrijpen van de VAR, Kaj Sierhuis namens Groningen ook vanaf elf meter aanleggen. Hij schoot door het midden, maar de benen van Joël Drommel, die voor de linkerhoek koos, bleven net voldoende hangen om de bal te keren.

Twente-doelman Drommel stopt de penalty van Sierhuis met zijn tenen

Vlak voor rust laaiden de gemoederen op het veld op, toen Ramon Lundqvist de angel uit een countermogelijkheid voor Twente haalde. Arbiter Christiaan Bax vond het opzichtige pootje haken van de Zweed zwaar genoeg om hem rood voor de neus te houden.

Twee keer rood

In de maar liefst zeven minuten blessuretijd van de eerste helft wist vervolgens Mike te Wierik zijn hoofd niet koel te houden en dit keer was de VAR Groningen minder gunstig gestemd. Bax besloot vijf minuten na Lundqvist ook Te Wierik vroegtijdig naar de kleedkamer te sturen.

Mike te Wierik sputtert tegen, maar scheidsrechter Bax stuurt hem van het veld

Dat werd enkele Groningen-supporters te veel. Een aantal fans, die vonden dat hun club door de scheidsrechter Bax wel heel erg benadeeld werd, kwamen het veld op. Doelman Sergio Padt probeerde hen tot kalmte te manen.

Nog een penalty

Na rust was het logischerwijs Twente dat domineerde in het duel met negen Groningers. Javier Espinosa raakte de paal en tien minuten na rust opende Keito Nakamura de score met een vrije trap. Cantalapiedra maakte daarna zijn gemiste strafschop goed, door de derde penalty van de avond, die werd toegekend na wederom raadpleging van de VAR, wel raak te schieten: 0-2.

Bekijk de reacties van Groningen-trainer Buijs, Twente-coach García en scheidsrechter Bax na afloop:

Zes minuten voor tijd kreeg de thuisploeg ineens weer vertrouwen in een goede afloop, nadat Ritsu Doan van twintig meter doelman Drommel had verschalkt. In de wederom zeven minuten blessuretijd in de tweede helft speelde het elftal van Danny Buijs met de tactiek van pompen of verzuipen.

Dat had geen succes, want Twente maakte in de slotfase dankbaar gebruik van de extra onstane ruimte. Haris Vuckic besliste met het derde Twente-doelpunt het duel definitief in het voordeel van de ploeg uit Enschede.