EPA
NOS NieuwsAangepast

Gewonde bij aanslag moskee Oslo, dode vrouw gevonden in huis dader

Bij een aanslag op een moskee in Bærum, nabij Oslo, is een man lichtgewond geraakt. De dader drong de moskee binnen en opende het vuur. De schutter is overmeesterd door mensen in de moskee, waar op dat moment maar enkele mensen aanwezig waren.

Of het slachtoffer gewond is geraakt door een kogel of op een andere manier is niet duidelijk.

Later op de avond meldde de politie dat bij een doorzoeking van het huis van de dader het lichaam van een jonge vrouw is gevonden. De aanslagpleger wordt ervan verdacht dat hij haar heeft vermoord.

De man had het voorzien op de al-Noor-moskee in de voorstad van Oslo. Hij is een witte man van rond de twintig, die twee geweren en een pistool bij zich had. Verder droeg hij een kogelwerend vest en een helm en heeft hij volgens de politie alleen gehandeld.

Omdat hij aan zijn verwondingen moest worden behandeld en nog geen advocaat had, is hij niet meteen verhoord. Tot dat is gebeurd beschouwt de politie het voorval niet als een terroristische aanslag.

Klap op zijn achterhoofd

Er waren op het moment dat de dader binnendrong drie mensen in het gebouw die bezig waren met de voorbereidingen voor het Offerfeest, dat vandaag wordt gevierd. Dan zullen naar verwachting zo'n duizend mensen samenkomen in de moskee.

Twee van de aanwezigen zochten dekking, de derde, een man van 70, belaagde de aanvaller. Die werd uiteindelijk uitgeschakeld door een klap op zijn achterhoofd, waarna de politie hem overmeesterde.

Mijn tijd is gekomen. We kunnen dit niet langer laten doorgaan.

Philip Manshaus op endchan

Volgens Noorse media heet de aanslagpleger Philip Manshaus. Een man met die naam heeft op het internetforum endchan enkele uren voor de aanslag een boodschap achtergelaten waarin hij verwijst naar Brenton Tarrant, de man die in maart in Nieuw-Zeeland een aanslag op twee moskeeën in Christchurch pleegde met 51 doden tot gevolg. Die terreurdaad was voor de moskee in Bærum destijds al reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

De Noorse dader zou, net als Tarrant deed, zijn aanslag hebben willen livestreamen. "Mijn tijd is gekomen", schreef Manshaus. "Ik ben eindelijk uitverkoren door Sint Tarrant. We kunnen dit niet langer laten doorgaan."

Google Streetview
De al-Noor-moskee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl