Nederlandse korfballers overklassen België in WK-finale

De Nederlandse korfballers hebben in het Zuid-Afrikaanse Durban de wereldttitel veroverd. Oranje overklaste in de finale aartsrivaal België met 31-18.

Oranje gold voor de finale als de huizenhoge favoriet. België, dat op het EK de finale niet haalde en dit WK in de halve finales tegen Taiwan een golden goal nodig had om de eindstrijd te bereiken, liep vanaf de eerste minuut achter de feiten aan. Bij rust had Nederland het beslissende gat al geslagen: 20-10.

Gallery play

België probeerde het wel en kroop soms wat dichter naar Nederland toe, maar elke keer als de Belgen drie keer scoorden, deed Nederland dat ook en stelde Oranje er meteen drie, vier doelpunten tegenover.

Na rust, met de beslissing eigenlijk al gevallen, was het duel meer in balans. Nederland veroorloofde zich af en toe gallery play, maakte ook enkele fraaie goals en zag de teller uiteindelijk stoppen bij 31.

Het Nederlandse korfbalteam Marco Spelten, Actiefotografie

Dit WK werd alleen tegen Nieuw-Zeeland, Catalonië en Ierland de korf vaker gevonden. Celeste Split was Oranjes uitblinker en topscorer met zeven goals. Zij veroverde haar derde wereldtitel, net als Laurens Leeuwenhoek (vijf treffers), Marjolijn Kroon (vier) en Mick Snel (drie).

11 WK's, 10 titels

Het was voor de elfde keer op rij dat de korfballers van Nederland en België tegenover elkaar stonden in de WK-finale. Zolang het wereldkampioenschap wordt georganiseerd, de eerste editie was in 1978, hebben Oranje en de Belgian diamonds steeds de dienst uitgemaakt in de eindstrijd.

Bekijk hier de reacties van korfballers Celeste Split en Mick Snel na de gewonnen wedstrijd tegen België:

'Beste pot van het toernooi was tegen België'

België werd voor de tiende keer in de historie tweede. Eenmaal wonnen de Belgen de wereldtitel. Dat was in 1991 toen in eigen huis Nederland werd verslagen.

STER reclame