Het ongeluk waarbij de fietser om het leven kwam in Linschoten Egberts Media

In Linschoten in de provincie Utrecht is een fietser overleden toen hij onder een boom kwam die omwaaide.

Volgens RTV Utrecht kwam de melding van het ongeluk binnen rond 14.30 uur. De brandweer rukte uit en ook werd een medisch team ingevlogen met een traumahelikopter. Maar het lukte ze niet om de fietser te redden.

Overlast

De harde wind leidt overal in het westen van het land tot veel overlast. In Scheveningen raakten twee mensen gewond toen een hekwerk op de Boulevard omwaaide. De Flower Parade Rijnsburg is voor het eerst in 74 jaar afgelast.

De politie heeft de Noordboulevard van Scheveningen afgesloten nadat daar vanochtend twee mensen gewond waren geraakt. Volgens Omroep West werden zij geraakt door omgewaaide bouwhekken. Over de aard van hun verwondingen is niets bekendgemaakt. Omdat er nogal wat los bouwmateriaal op de weg ligt, is het gebied tot vanavond afgesloten.

Reddingsdiensten hebben langs alle stranden in Nederland de rode vlag gehesen. Dat betekent dat iedereen wordt afgeraden om het water op of in te gaan. Een woordvoerder wijst erop dat de harde wind en vooral de windstoten ook voor (kite-)surfers gevaarlijk kunnen zijn.

NS laat voor de zekerheid minder treinen rijden tussen Zaandam en Alkmaar. Tussen Haarlem en Zandvoort rijden geen treinen omdat daar een boom op het spoor is gevallen. De Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad is afgesloten voor autoverkeer.

Op de dijk waait veel los zand:

Bloemencorso afgelast, dijk dicht en geen FK fierljeppen vanwege harde wind

In Rijnsburg is de jaarlijkse Flower Parade afgelast. "Dit is in 74 jaar nog nooit gebeurd, maar het is onverantwoord om te rijden met zulke harde wind. Het is natuurlijk ontzettend jammer, want de parade is gemaakt voor buiten", aldus voorzitter van het bloemencorso Dirk Hogervorst bij Omroep West.

De 65 versierde wagens die door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk zouden rijden, zijn vanmiddag wel te bewonderen, maar dan in de gebouwen van de bloemenveiling Royal FloraHolland. "Alles wat we op straat zouden doen, doen we vandaag binnen, maar dan stilstaand", vertelt Hogervorst. "Normaal staan de mensen stil en trekt de rijtoer voorbij. Dat doen we nu precies andersom. De rijtoer staat stil en de mensen lopen langs de wagens." Het corso trekt in normale jaren meer dan 350.000 bezoekers.

Veiligheid bakkers en rokers in gevaar

Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege zware windstoten. Dat betekent ook dat alle shows tijdens de Zeeuwse Vliegdagen op Vliegveld Midden-Zeeland zijn afgelast. Normaal zijn daar de hele dag drones, parachutisten, helikopters en vliegtuigen te zien. "Maar de wind is zo hard dat er ook geen vliegtuigen kunnen komen", aldus Remco Belderok van de organisatie bij Omroep Zeeland. Hij verwacht morgen geen problemen. "Het weer is ons dan beter gezind."

Op Texel is het HavenVistijn uitgesteld vanwege de storm. "Windkracht 7/8 brengt de veiligheid van onze bakkers, rokers, standhouders en bezoekers in het geding", meldt de organisatie. De zwemtocht van Den Helder naar Texel werd afgelast omdat golven van 2,5 meter hoogte werden verwacht. Een woordvoerder bij NH Nieuws. "Dat zijn omstandigheden waarbij wij als organisatie de veiligheid van de deelnemers, vrijwilligers en belangstellenden niet kunnen waarborgen."

Het Hollands kampioenschap polstokverspringen in Polsbroekerdam, bij Lopik, is uitgesteld, niet alleen door de harde wind maar ook omdat de wind "uit de verkeerde richting" komt. Organisator Liesbeth de With bij RTV Utrecht: "De wind is nu van links en dan ga je meteen rechtsaf en heb je eigenlijk geen kans. Je kan nog beter wind tegen hebben dan wind van opzij."

De wedstrijdleiding hoopt alsnog te beginnen om 18.00 uur. De With: "Vaak gaat 's avonds de wind wat liggen. Dan hopen we dat het echt een supermooie wedstrijd wordt." Het Hollands kampioenschap is voor fierljeppers die niet uit Friesland komen. De Friese springers zelf komen trouwens ook niet in actie. Omrop Fryslân meldt dat het Fries Kampioenschap fierljeppen, vanmiddag in Winsum, eveneens is afgelast vanwege de harde wind.

Ballonvaarders

In Grave, niet ver van Nijmegen, blijven vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag alle luchtballonnen aan de grond, Gisteravond konden de 35 hete luchtballonnen al niet opstijgen door de harde wind. Vanavond gebeurt dat ook niet, laat het Ballonfestival Grave weten. "Hier word je niet vrolijk van", verzucht woordvoerder Paschal Noor bij Omroep Brabant. "We hebben enorm veel tijd in de voorbereiding van dit festival gestoken en dan moet je alle piloten, alle passagiers en het publiek teleurstellen. Maar je weet dat die mogelijkheid bestaat."

STER reclame