Signaal Amsterdamse rechters: vuurwapenbezit harder gestraft
Amsterdamse rechters straffen geweld met vuurwapens of granaten veel harder af dan rechters in andere plaatsen in het land. De rechters in de hoofdstad hebben onderling afgesproken hogere straffen op te leggen omdat ze geweld en liquidaties onacceptabel vinden.
De Amsterdamse rechters willen met de hogere straffen een statement maken. "In de stad hebben we veel liquidaties en steekpartijen. De bereidheid tot het gebruik van bijvoorbeeld handgranaten neemt toe", zegt woordvoerder Domien Huijbregts van de Amsterdamse rechtbank tegen het AD. "Daarom geven we een signaal af: dit is echt onacceptabel."
De straffen kunnen vier keer hoger uitvallen dan bij vergelijkbare rechtszaken bij andere rechtbanken. Zo kan iemand die op straat gepakt wordt met een pistool een celstraf van 12 maanden krijgen. De landelijke richtlijn adviseert 3 maanden. Bezit van een handgranaat staat in Amsterdam voor 18 maanden, tegenover 6 maanden in de rest van het land. Binnenkort publiceert de rechtbank een lijst met de eigen richtlijnen.
Eigen afweging
De hogere straffen worden al in de praktijk gebracht. Een 33-jarige Amsterdammer kreeg maandag 15 maanden cel voor wapenbezit. In andere rechtbanken levert dit delict maximaal 5 maanden cel op.
"Amsterdamse rechters mogen hierin hun eigen afweging maken", zegt Sonja van der Graaf van de Raad voor de Rechtspraak. "Daar zijn ze geheel onafhankelijk in."
Het is niet de eerste keer dat Amsterdamse rechters onderling afspreken om de strafmaat voor een bepaald delict te verhogen. "De rechtbank Amsterdam heeft ook eigen afspraken over zakkenrollerij", zegt woordvoerder Domien Huijbregts. "Dat deden ze toen er veel overlast was van zakkenrollers in de hoofdstad. Ze legden zwaardere straffen op. Een rechter kan natuurlijk per zaak ook lager of hoger gaan zitten, zolang hij de maximale straf in acht neemt."
Een directe aanleiding voor het strenger bestraffen van vuurwapen- en explosievenbezit is er niet. "Strafrechters hebben regelmatig overleg met elkaar en een paar rechters hebben dit op de agenda gezet. Je moet het zien als gevolg van een algemene ontwikkeling van veel vuurwapens in de stad en incidenten met handgranaten als pressiemiddel."
De afspraken tussen rechters om hoger te straffen gelden sinds 20 mei.