'Ik heb recht op mijn kandidaat!', staat op het bordje van deze Russische demonstrant Reuters

In Moskou is later vandaag opnieuw een grote demonstratie tegen het uitsluiten van kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het protest is toegestaan door de Russische autoriteiten, in tegenstelling tot de demonstraties van de afgelopen twee zaterdagen.

Bij die protesten werden zo'n 2000 mensen opgepakt. Bijna alle oppositiekandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen zitten in de gevangenis, net als oppositieleider Navalny.

Ook verschillende journalisten werden tijdens de demonstraties opgepakt. Joost Bosman, die werkt voor het AD en het FD, werd na een paar uur vrijgelaten. Pjotr Sauer mocht na een kwartier weer gaan. Hij is werkzaam bij The Moscow Times, de krant waar zijn vader Derk Sauer eigenaar van is.

"Zo'n arrestatie is geen pretje", vertelt hij. "De OMON, de oproerpolitie in Rusland, rent met vier man op je af. Ze dragen maskers, je ziet alleen hun ogen. Als je geluk hebt word je niet geslagen. Ik heb geen weerstand geboden, ik ben met twintig anderen in een busje gezet."

Vervolging

Naar eigen zeggen mocht Sauer snel weer gaan omdat hij journalist en buitenlander is. Hij heeft geen Russisch paspoort. Andere arrestanten hebben het minder getroffen: zeker elf mensen worden vervolgd voor (het aanzetten tot) onrust stoken, waar in Rusland maximaal acht jaar gevangenisstraf op staat.

Vandaag zullen we zien hoeveel steun de hardcore-demonstranten hebben van de rest van de Moskovieten.

Pjotr Sauer, journalist bij The Moscow Times

De verwachting is dat de demonstratie van vandaag meer mensen trekt dan de illegale demonstraties. "Een opkomst van meer dan 20.000 mensen is winst voor de oppositie, alles daaronder is verlies", zegt Sauer. "Vorige week gingen vooral de hardcore-types de straat op, die niet bang zijn om de gevangenis in te gaan. Vandaag zullen we zien hoeveel steun zij hebben van de rest van de Moskovieten."

Bekende Russische influencers hebben hun miljoenen volgers opgeroepen om naar het protest toe te komen. De demonstratie wordt opgeluisterd door een populair Russisch technoduo en een rapper, die allebei kritisch zijn op president Poetin. De autoriteiten hebben de optredens verboden, maar de muzikanten zijn vooralsnog van plan om het podium te betreden.

Compromis?

De directe eis van de demonstranten is dat onafhankelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou alsnog mee mogen doen aan de verkiezingen. Ook willen de demonstranten dat de elf opgepakte demonstranten die lange celstraffen boven het hoofd hangen, niet vervolgd worden. "Daarnaast hoor je ze roepen dat ze Poetin weg willen hebben. En dat ze de corruptie in het land zat zijn."

Sauer vindt het lastig om in te schatten of het Kremlin enigszins gehoor gaat geven aan de demonstranten, nu ze opnieuw de straat op gaan. "Misschien komt er uiteindelijk een compromis. Maar daar zie ik nog geen signalen van. Poetin wil geen zwakte tonen."

STER reclame