Reizigers wachten op Schiphol tijdens de tankstoring van vanavond Mizzle Media / Michel van Bergen

Luchthaven Schiphol is vanavond opnieuw getroffen door een probleem met het systeem voor brandstoftoevoer. De storing is inmiddels verholpen en er kan weer worden getankt, maar tientallen vluchten zijn vertraagd en enkele vluchten zijn geannuleerd.

De storing ontstond om 20.10 uur. Vliegtuigen konden volgens een woordvoerder van Schiphol een half uur tot drie kwartier niet tanken. Ook hing er onweer boven de luchthaven. Dan is er een afhandelingsverbod en mag er niets op de platforms worden gedaan.

De woordvoerder waarschuwt wel dat reizigers nog rekening moeten houden met vertragingen en uitval van vluchten. "We zijn samen met de maatschappijen bezig om reizigers weer te laten vertrekken." Over de oorzaak van de storing is nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van Schiphol is van zo'n duizend mensen de vlucht geschrapt.

Om de vertraagde vluchten zoveel mogelijk af te handelen, mag Schiphol de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan ook vannacht gebruiken als startbaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft daarvoor ontheffing verleend, meldt Schiphol.

Twee weken geleden

Twee weken geleden vielen op Schiphol veel vluchten uit vanwege een storing met het systeem, dat door het bedrijf Aircraft Fuel Supply wordt beheerd. Tienduizenden reizigers kregen met de gevolgen van die storing te maken. Die storing ontstond rond 13.00 uur in het voedingssysteem en was pas om 21.00 uur opgelost.

Een woordvoerder van Aircraft Fuel Supply zegt dat er nog een extern onderzoek loopt naar dat incident. "De onderdelen waar twee weken geleden problemen mee waren zijn hersteld", zegt de woordvoerder. "Of de storing van vandaag iets te maken heeft met de vorige storing, weten we nog niet." Schiphol zegt dat ook deze storing wordt meegenomen in dat externe onderzoek.

Op Schiphol loopt een groot leidingensysteem waaruit vliegtuigen normaal gesproken kerosine kunnen tanken. Aircraft Fuel Supply is een joint venture van Air France-KLM en oliemaatschappijen Shell, BP, Esso, Q8, Statoil, Texaco en Total.

De situatie op de borden op Schiphol NOS/Marc Hamer

STER reclame