Dirk Ditters (rechts) met de enorme meerval
NOS Nieuws

Meerval van 2,27 meter gevangen na strijd van 20 minuten

In een visvijver in de buurt van Enschede is vorige week een meerval gevangen van 2,27 meter lang. Het is een van de langste meervallen die ooit in Nederland is gevangen, mogelijk zelfs de langste.

De vis werd gevangen door Dirk Ditters uit Duitsland, die vaak in Nederland komt om te vissen. "Het was een strijd van 20 minuten lang", blikt hij terug. "We waren van land af aan het vissen, maar ze waren te sterk." Ditters riep daarbij de hulp in van een collega-visser in een boot. "Met de boot zijn we achter de vis aangegaan."

Het dier was volgens Ditters zeker 70 kilo zwaar. "Daar hadden we een speciale meervalhengel voor. Met een sterke lijn, een grote hengel, een speciale molen."

Niet de grootste ooit

De visser uit Duitsland ging bewust naar het Rutbekerveld tussen Enschede en Haaksbergen. Hij ving daar naar eigen zeggen laatst een nóg grotere vis. "Die was wel tien tot twintig centimeter langer", zegt hij, "maar toen knapten de lijnen." Een precieze meting van die vis heeft hij dus niet kunnen doen.

De vangst van de enorme vis wordt bevestigd door Bart de Vries van Fishing Adventure, het bedrijf dat de vissessie organiseerde. "Er zitten meer hele grote vissen in het Rutbekerveld", zegt hij. Het zijn nog meer meervallen en steuren, die tot ver boven de twee meter lang zijn. Ook zwemmen er in die zandwinningsplas grote snoeken, kwabalen, snoekbaarzen, baarzen en andere grote vissen.

Voor Ditters is het niet de grootste vis die hij ooit gevangen heeft. "Ik heb gewerkt in Spanje en Italië. De grootste meerval die ik heb gevangen was 2,58 meter."

Vis terug

De meerval zwemt overigens nog altijd in het Rutbekerveld, want het dier is na de fotosessie teruggezet in het water. Dat is in zijn thuisland anders. "In Duitsland moet ik alle vis kapotmaken", zegt Ditters. "Met een pin door de kop, daar zijn regels voor. In Nederland hoeft dat niet. Dat is veel beter voor de natuur."

Hij heeft er ook niet aan gedacht om de vis mee naar huis te nemen en op te eten. "Wat moet ik met 70 kilo vis?", vraagt hij zich af.

De enorme meerval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl