Sprekers bij de demonstratie in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Honderdtal mensen bij demonstratie tegen boerkaverbod

In Den Haag zijn zo'n honderd mensen bijeen geweest voor een demonstratie tegen het boerkaverbod. Onder de betogers waren politici als Sylvana Simons en Arnoud van Doorn. Tussen de demonstranten stonden ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld en een paar van zijn aanhangers, maar de betoging verliep rustig.

De demonstratie was in de buurt van station Den Haag Centraal. Een dertigtal mensen was gesluierd en er waren ook niet-moslims aanwezig om onder grote mediabelangstelling hun steun te betuigen aan de betogers. Er waren veel agenten ter plekke die alles filmden.

De actievoerders vinden dat het verbod op gezichtsbedekkende kleding vrouwen juist onderdrukt. Volgens een van de sprekers worden boerkadragende vrouwen weggezet als vrouwen die niet meedoen in de maatschappij, terwijl ze zelf zeggen dat dat wel zo is.

Vrijheid

"We willen gewoon ons geloof uiten zoals wij dat willen." De demonstranten hielden bordjes en spandoeken vast met teksten als "hoe kan ik vrij zijn als jullie me niet vrij laten zijn".

De organisatie heeft de betogers opgeroepen niet met de media te praten. Hier en daar werd er geduwd en getrokken als een journalist toch in contact probeerde te komen met een demonstrant.

Een vrouw die toch voor de camera wilde, zegt dat ze nu regelmatig wordt aangesproken op straat over haar nikab:

Demonstranten spreken zich uit tegen boerkaverbod: 'Je voelt de spanning'

De As-Soennah-moskee heeft aangegeven het protest te steunen, maar niet met een oproep te komen na het vrijdagmiddaggebed. De Federatie Islamitische Organisaties, de Haagse koepelorganisatie van 27 moskeeën, heeft wel een oproep gedaan. De moskeebesturen hebben een e-mail gekregen met de oproep om aandacht aan de betoging te besteden en om mee te doen aan de demonstratie.

Het boerkaverbod is op 1 augustus ingegaan. Het is niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

  • ANP
    Bij de bijeenkomst waren zo'n 100 mensen
  • ANP
    Onder hen was ook Sylvana Simons, van de Amsterdamse partij Bij1
  • ANP
    De vrouwen vinden dat hun vrijheid is aangetast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl