NOS Nieuws

#eenzamejongeren gaat viraal: 'Waar vind ik een sociaal leven?'

"Ik zit elke dag alleen", tweette de 25-jarige Nadï van de Watering vorige week. "Waar vind ik een sociaal leven?" Haar bericht kreeg zo veel respons dat ze de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht begon. Die gaan viraal op Twitter: veel andere jongeren geven aan ook eenzaam te zijn en vrienden te zoeken.

Hoewel je bij eenzaamheid misschien denkt aan ouderen die alleen thuis zitten, zijn jongeren vaker eenzaam. Maar liefst vier op de tien jonge mensen (16-34 jaar oud) voelt zich ten minste een keer per week eenzaam, tegenover 16 procent bij mensen boven de 55, bleek vorig jaar uit een onderzoek van EenVandaag.

"Eenzaamheid heeft niks te maken met leeftijd, het speelt in de hele samenleving", zegt eenzaamheidsexpert Jeanette Rijks. Miljoenen mensen in Nederland hebben ermee te maken. "We moeten anders kijken naar eenzaamheid."

Nadï heeft zelf 30 minuten fysiotherapie per week, maar verder vrijwel geen sociale contacten. "Door mijn gezondheidsproblemen mis ik een sociaal netwerk", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik mis dat ik iemand in de buurt kan bellen om op de thee te komen, of een wandeling te maken."

Eerder deze week had Nadï haar eerste afspraak naar aanleiding van haar oproep. Omroep Gelderland ging met haar mee:

'Ook jongeren zitten alleen thuis'

Bij ruim 70 procent van de eenzame jongeren beïnvloedt de eenzaamheid hun leven. Ze beschrijven het als een vicieuze cirkel. "Omdat ze zich eenzaam voelen hebben ze weinig motivatie om dingen te ondernemen of trekken ze zich terug van andere mensen", schrijven de onderzoekers. "Hierdoor gaan ze zich nog eenzamer voelen."

Eenzaamheid onder jongeren is moeilijk bespreekbaar, zegt Nadï. Ruim driekwart van de jongeren vindt dat er een taboe op heerst, blijkt uit het onderzoek. De oproep van Nadï lijkt dat taboe op zijn minst een beetje doorbroken te hebben. "Na tigduizenden reacties zeg ik één ding: Je bent niet alleen!", tweette ze.

Naast #eenzamejongeren riep ze ook #maatjegezocht in het leven. Zo kunnen eenzame jongeren afspreken met iemand via Twitter. "Tweet #maatjegezocht met woonplaats en je leeftijd", schrijft Nadï. "En wie weet..."

Nadï kreeg veel berichten naar aanleiding van haar oproep. Ook heeft ze gisteren met iemand afgesproken in haar woonplaats Nijmegen. "Dat was onwijs fijn en we hadden een heel goede klik." Ze is blij dat ook anderen dankzij de hashtag nieuwe vrienden gaan maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl