Rosie Ruiz wordt opgevangen en gelauwerd nadat ze is gefinisht
NOS Sport

Rosie Ruiz neemt mysterie Boston Marathon 1980 mee haar graf in

Rosie Ruiz, die bij de Boston Marathon van 1980 symbool werd voor vals spel in de sport, is op 66-jarige leeftijd overleden in Florida. Dat gebeurde op 8 juli, maar is nu pas opgemerkt omdat de geboren Cubaanse een teruggetrokken leven leidde in Amerika. Dat was niet voor niets.

Direct toen de totaal onbekende Ruiz in 1980 als eerste vrouw over de finish kwam in Boston, werd ze verketterd. Waar kwam ze opeens vandaan? Hoe had ze de race gewonnen? Geen van de andere lopers had haar onderweg gezien en ook haar tijd van 2 uur 31 minuten en 56 seconden was sensationeel.

Dubieuze kleding en dubieus interview

"We wisten meteen dat ze ergens het parkoers was opgelopen", zegt Bill Rodgers, de winnaar van de mannen, tegen persbureau AP als hij hoort van het overlijden van Ruiz. "Ze zweette niet genoeg, ze had een zwaar shirt aan en ze wist niets van hardlopen."

Dat laatste bleek wel toen Ruiz vlak na de finish werd geïnterviewd over haar tijd. Ze zei dat ze in 1979 ook in New York had gelopen, in 2:56.33. Op de vraag of ze veel intervaltraining had gedaan om zo belachelijk veel sneller te worden, antwoordde ze: "Intervaltraining? Wat is dat? Ik heb gewoon hard gewerkt."

Ruiz, wel in het bezit van een startnummer, verklaarde de race eerlijk te hebben gewonnen en hield dat haar hele leven vol. Ze gaf haar medaille ook niet terug toen de wedstrijdleiding haar acht dagen na de race de overwinning ontnam na het bestuderen van 10.000 foto's en video's.

Ruiz was nergens te zien geweest. Ook niet door de spotters langs de kant van de weg. Bovendien verklaarden twee studenten dat ze Ruiz vlak voor de finish het parkoers op zagen rennen bij Kenmore Square.

Loden last

"Een dag na de race waren we samen bij een televisie-interview, ze bleef maar huilen", herinnert Rodgers zich nog. "Als ze gewoon sorry gezegd had, hadden we er allemaal begrip voor gehad. Arme Rosie, ze heeft alles als een loden last met zich meegedragen."

Rosie Ruiz barst in huilen uit op een persconferentie als de vragen over vals spelen maar blijven komen

Nadien kwam Ruiz nog in het nieuws omdat ze in 1982 als boekhouder werd veroordeeld voor het stelen van geld en cheques, waarvoor ze een week de gevangenis in moest.

Bekentenis bij vertrouweling

Daarna werd het lang stil rond Ruiz. Totdat in 1996 een vertrouweling van haar, Steve Marek, aan The Boston Globe zei dat ze tegen hem had toegegeven dat ze had vals gespeeld.

"Ze sprong uit het publiek om het laatste stuk mee te lopen, maar wist niet dat de eerste vrouwen nog niet voorbij waren gekomen. Geloof me, ze was net zo verbaasd als iedereen toen ze als eerste binnenkwam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl