Konikpaarden in de vangweide in de Oostvaardersplassen
NOS NieuwsAangepast

150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen vertrekken naar Wit-Rusland

Een kudde van 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen gaat vanaf vandaag naar Wit-Rusland, meldt Staatsbosbeheer. De paarden worden per vrachtwagen in drie kuddes van vijftig paarden naar het Nalibokiwoud gereden, een natuurgebied in de buurt van hoofdstad Minsk. De eerste kudde is nu onderweg.

Het verplaatsen van de paarden zou eigenlijk drie weken geleden gebeuren, maar er waren administratieve moeilijkheden. Meerdere Wit-Russische ministeries waren betrokken bij de voorbereiding van het unieke transport, dat daardoor meer tijd in beslag nam.

De afgelopen jaren zorgden de leefomstandigheden van grote grazers in de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in Flevoland, voor grote ophef. De dieren kwamen om van de honger, wat leidde tot felle protesten van dierenactivisten. Vorig jaar werden boswachters met de dood bedreigd. De provincie Flevoland besloot uiteindelijk onder druk van de actievoerders toch bij te voeren, tegen het advies van ecologen in.

De dieren hebben in deze vrachtwagens een rit van zo'n 23 uur voor de boeg:

Konikpaarden vanuit Oostvaardersplassen op pad naar Wit-Rusland

Ook werd besloten om een deel van de dieren te verplaatsen en een ander deel af te schieten. In maart verhuisde een kudde van 29 paarden al naar het Spaanse natuurgebied Atapuerca. Voor edelherten was verplaatsing niet mogelijk, daarom zijn er 1745 afgeschoten.

In juli zorgden de konikpaarden weer voor ophef, omdat de dieren in de vangweide waar ze staan, niet goed verzorgd zouden worden volgens activisten. In het gebied is geen beschutting voor de dieren, waar Forum voor Democratie, de Partij voor de Dieren en de PVV kritisch over waren. De provincie besloot niet in te grijpen en de NVWA constateerde dat er geen beschutting nodig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl