NOS WielrennenAangepast

Van Dijk wéér Europees kampioene tijdrijden: 'Was op hoop van zegen'

Ook in Alkmaar legt Van Dijk beslag op Europese titel tijdrijden

Ellen van Dijk is in Alkmaar voor de vierde keer op rij Europees kampioene tijdrijden geworden. De 32-jarige renster van Trek had voor de 22 vlakke kilometers door de Schermer 28.07 nodig.

Een andere Nederlandse, Lucinda Brand, greep de bronzen medaille op 52 seconden van Van Dijk, die als enige een gemiddelde van boven de 47 kilometer per uur haalde. De Duitse Lisa Klein pakte het zilver op bijna een halve minuut.

Onzekere aanloop door rugproblemen

De titel is zeker geen vanzelfsprekendheid voor Van Dijk, omdat ze dit seizoen met rugklachten kampt. "Soms heb ik daardoor geen kracht in mijn benen. Ik heb ook bijna niet kunnen trainen, het was op hoop van zegen. Ik ben heel blij dat het goed ging."

Van Dijk na vierde Europese titel: 'Het was op hoop van zegen'

De vierde Europese titel dus voor Van Dijk. "Ja, heel gaaf. Ik ben altijd in voor de EK wielrennen. Als het vandaag niet goed was gegaan met mijn rug, had ik mijn seizoen moeten beëindigen. Nu is er weer hoop en wil ik zeker voor de WK gaan."

Van Dijk was halverwege al 12 seconden sneller dan Klein. Brand volgde na 11 kilometer op 20 seconden. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten ontbrak in Alkmaar.

Brand eindelijk eens geen vierde

Brand was in de wolken met haar bronzen medaille. "Ik word best wel vaak vierde (zoals twee jaar geleden bij de EK, red.), dus ik ben blij om een keertje een stapje omhoog te doen."

Brand geniet van podiumplaats: 'Word best wel vaak vierde'

Zaterdag rijdt Brand ook nog de wegwedstrijd. Wat verwacht ze daarvan? "Ook een heel zwaar parkoers. Er ligt een lastig rondje dat best weleens onderschat is geweest door sommige mensen."

Cecilie Uttrup Ludwig kan daarover meepraten. Zij lag vandaag halverwege derde, maar de Deense viel - net als veel andere rensters - volledig stil met de wind tegen en finishte buiten de toptien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl